advertentie

Column Maarten

Wat zei de tandarts ook alweer?

Auteur: Maarten de Beer  |  Publicatie: 05 maart 2020  |  Categorie: Algemeen


Ken je dat gevoel? Je hebt een zeer interessante lezing of cursus gevolgd over bijvoorbeeld ‘cracks’ in elementen. De volgende dag zie je ineens bij bijna elke patiënt cracks. Hoogstwaarschijnlijk hadden deze patiënten de vorige keer dat ze in de stoel lagen ook al deze cracks, maar ze vielen je niet op omdat je er niet specifiek naar keek. Door een dergelijke uitbreiding van mijn kennis realiseer ik me vaak dat ik een bepaald probleem al die jaren ervoor over het hoofd heb gezien. Had ik deze kennis eerder al gehad, had ik wellicht wel anders gehandeld bij deze patiënten. 

Mijn ervaring is dat ik door het vergaren van dit soort extra kennis, ik de tandheelkunde in de dagelijkse praktijk soms ook als een stuk complexer ervaar. Deze nieuwe kennis moet ik direct op een adequate wijze toepassen om goede en duurzame resultaten te behalen. De ervaring leert echter dat wanneer je deze kennis vervolgens goed beheerst en kunt implementeren de behandeling vanzelf weer eenvoudiger voor je wordt.

Toen ik in de zomer van 2015 afstudeerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ging ik aan de slag met het idee dat ik de tandheelkunde al wel redelijk beheerste. Naar mijn gevoel was mijn tandheelkundige kennis op peil en zou ik prima zelfstandig als tandarts aan de slag kunnen. Gaandeweg het eerste jaar na afstuderen merkte ik dat er veel meer is dan alleen datgene wat we tijdens de opleiding hebben geleerd. Ik kwam in aanraking met tandartsen met een andere visie en mening, maar ook met andere behandelopties en problemen waar ik het bestaan niet van wist. Ik werd ineens geconfronteerd met het feit dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel wist als dat ik eigenlijk dacht te weten. Ik kende slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg.

Nu, ruim 4,5 jaar na afstuderen leer ik nog steeds elke dag. Zoals al eens beschreven in een van mijn eerdere columns volg ik zelf redelijk veel bij- en nascholing. Ik wil graag mijn kennis up to date houden en blijven innoveren. Dit jaar ben ik gestart met een 12 maanden durende opleiding over restauratieve (biomimetische) tandheelkunde. Deze opleiding gaat volledig terug naar de basis van de restauratieve tandheelkunde. Van de verschillende bondingsystemen, naar de verschillende materiaaleigenschappen van composiet en porselein en hoe we deze materialen op een zo voorspelbaar mogelijke en meest duurzame manier kunnen toepassen tijdens onze dagelijkse werkzaamheden. Dit alles wordt ondersteund met meer dan 100 wetenschappelijke artikelen en hierdoor word ik wederom bijna dagelijks geconfronteerd met het feit dat mijn parate kennis lang niet zo paraat is als dat ik zelf dacht.

In mijn ogen is het hartstikke goed om af en toe te realiseren dat je nog een hoop kunt leren. Dit houdt je scherp en zorgt ervoor dat je kunt groeien als tandarts. Het belangrijkste van dit alles is dat het de uiteindelijke zorg voor de patiënt ten goede komt, en dat is toch waar we het allemaal voor doen?

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019