advertentie

Werken met vergroting

| Maarten de Beer | Column

Het is alweer bijna zes jaar geleden dat ik, in het laatste jaar van mijn studie, mijn eerste loupebril kocht. Een loupebril met 2.8x vergroting, best spannend vond ik het. Op de universiteit gebruikte niemand een loupebril, ik weet niet eens of het destijds wel was toegestaan.

Ik wilde niet afhankelijk worden van zo’n brilletje en straks niet meer zonder kunnen werken. Daardoor heeft mijn loupe bijna het hele eerste jaar in de kast gelegen. Af en toe pakte ik hem, maar alleen wanneer ik echt iets moeilijks had. In het voorjaar van 2016 kwam de omslag. Ik had me voorgenomen om één dag volledig met loupebril te gaan werken, vooral omdat ik het anders maar zonde vond van de investering. Op deze dag veranderde alles, sindsdien heb ik mijn loupebril nooit meer af gedaan.

Tot op heden ben ik mijn loupebril (gelukkig) maar één keer vergeten. Die ochtend was zo vreselijk dat ik in de eerste pauze direct naar huis gereden ben om de bril alsnog te halen. Zo afhankelijk was ik inmiddels al geworden.

Tijdens mijn studie heb ik leren werken met een microscoop, maar deze gebruikte ik alleen voor wortelkanaalbehandelingen. In 2018 ben ik de microscoop ook voor andere restauratieve behandelingen gaan gebruiken. Toen heb ik mij als doel gesteld om een heel jaar de tijd te nemen om volledig met de microscoop te kunnen werken. De bovenkaak is goed te doen aangezien we al gewend zijn om in spiegelbeeld te werken, de onderkaak daarentegen is een volledig nieuwe dimensie. Dit vergt zoveel oefening om onder de knie te krijgen. Doordat ik in deze periode zo afhankelijk ben geworden van de microscoop, waarbij ik meestal in de range van 6x - 10x vergroting werk, vond ik mijn loupebril met 2.8x vergroting toch wel erg tegenvallen.

Begin dit jaar heb ik de knoop doorgehakt en heb ik een nieuwe loupebril gekocht, eentje met maar liefst 7.5x vergroting. De eerste dagen had ik zo’n spijt van mijn keuze, ik had het idee dat ik te weinig overzicht had en daardoor niet fatsoenlijk kon werken. Maar aan het eind van de eerste week was ik verkocht, deze bril is perfect voor mij. Ondanks de hoge vergroting blijf ik toch verrassend veel zien. Zo kan ik een heel sextant zien op 7.5x vergroting (met de microscoop kan dit niet). De microscoop gebruik ik ook nog steeds omdat dit ergonomisch prettiger is maar de balans tussen microscoop en loupebril zou je inmiddels 50/50 kunnen noemen. Ik ben nu zo gewend aan 7.5x vergroting dat ik mij afvraag of ik in de toekomst wellicht een loupebril met nog meer vergroting wil. Met welke vergroting werk jij?

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019