advertentie

Een positief jaar!

| Maarten de Beer | Column

Het is in maart alweer een jaar geleden dat de eerste lockdown werd aangekondigd. Iets wat het merendeel van ons tot dan toe nog niet eerder meemaakte. Wie had destijds, tijdens die persconferentie, kunnen denken dat we er nu nog steeds middenin zouden zitten.

2020 was een bijzonder jaar, maar ik heb geen slechte herinneringen aan 2020. Oké, mijn bruiloft is verplaatst, dat is natuurlijk een grote domper, maar verder heb ik niet veel te klagen.

Ondanks alle beperkingen en maatregelen denk ik dat wij er als tandartsen nog vrij goed vanaf komen. We hebben ons weliswaar 6 weken lang alleen op spoedzorg mogen richten, maar buiten dat hebben wij gewoon door kunnen werken. Wij mogen elke dag naar ons werk, onze collega’s zien en onder de mensen zijn. Iets wat voor de meeste beroepsgroepen niet is weggelegd, daar blijft het bij thuiswerken, Zoom-meetings en is de supermarkt het uitje van de dag of week.  

Als ik heel eerlijk ben is er in de uitoefening van mijn beroep niet of nauwelijks iets veranderd afgelopen jaar. Ik heb momenteel weinig last van afzeggingen en de agenda’s lijken voller dan ooit. Alsof de patiënten een bezoek aan ons inmiddels ook als welkom uitstapje zien.

In 2020 heb ik vooral het gemak en de efficiëntie van online werken ontdekt. Normaal gesproken heb ik best wat afspraken in de avonduren staan die meestal een hele avond in beslag nemen. Al deze vergaderingen zijn, noodgedwongen, veranderd in online vergaderingen en dit bevalt mij persoonlijk zeer goed.  Natuurlijk zijn sommige zaken beter face-to-face te bespreken, maar ik moet eerlijk zijn, ik vind het best lekker om vanuit mijn luie stoel efficiënt een vergadering bij te wonen. Geen last meer van files en geen hele avond van huis, daarnaast nog beter voor het milieu ook. 

Ook nascholing vindt steeds meer digitaal plaats. Zelf was ik altijd gek op live nascholing. Ik vond het heerlijk om onderweg te zijn en met gelijkgestemden bij een cursus of lezing te zijn. Deze band voel je online minder. Toch heb ik ook de voordelen van online onderwijs ontdekt. Onderwijs volgen waar en wanneer jij dat wil. Je hoeft geen dag meer vrij te nemen en als het even niet uitkomt doe je het morgen of druk je even op pauze, hoe heerlijk is dat. Wederom komen hier comfort en efficiëntie naar voren als belangrijke voordelen.

Ondanks dat afgelopen jaar in veel opzichten voor veel mensen een negatief jaar was en het woord ‘positief’ in 2020 een hele andere lading heeft gekregen heb ik een goed jaar gehad. Ik denk dat we aantal mooie punten kunnen meenemen voor de toekomst. In welk opzicht was 2020 voor jou positief?

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019