advertentie

Een goede houding, niet vanzelfsprekend

| Maarten de Beer | Column

Ik denk dat elke tandarts of mondhygiënist wel eens lichamelijke klachten heeft na een zware dag. Een goede houding is allesbehalve vanzelfsprekend, sterker nog, het voelt soms aan als topsport. We spreken vaak over ergonomie als we het hebben over onze houding, maar ergonomie is breder dan alleen een juiste zithouding. Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens en daar zit nou precies de valkuil. Als ik naar mijzelf kijk is het vaak andersom, ik pas mij aan op de omgeving. Dit resulteert de laatste tijd steeds vaker in een verzuurd gevoel tussen mijn schouderbladen en een stramme nek. 

Het is heel erg makkelijk en aantrekkelijk om je even in die slechte houding te positioneren. Het is immers maar voor een paar minuten. Het blijft helaas niet bij dat ene moment, want de volgende patiënt blijkt niet goed achterover te kunnen liggen. Bij elkaar opgeteld hebben we aan het einde van de dag toch lange tijd in een verkeerde houding gezeten. 

Ondanks dat er op de universiteit wel degelijk aandacht is besteed aan ergonomie, merk ik dat het mij nog steeds veel moeite kost. De eerste jaren waren vergevingsgezind en heb ik nauwelijks hinder ondervonden van een slechte houding. Ik ben nu bijna zes jaar afgestudeerd en de laatste tijd heb ik vaker lichte klachten. De laatste paar jaar ben ik steeds intensievere en langere behandelingen gaan doen waarbij weinig ruimte is voor micro-pauzes. Hierdoor neem ik automatisch gedurende lange tijd dezelfde statische houding aan. 

Wanneer ik mijn loupebril gebruik ben ik iets dynamischer, maar is het ook gemakkelijker om die verkeerde houding aan te nemen. De ingebouwde werkafstand heeft immers alleen maar invloed op het naar voren en naar achteren zitten, van links naar rechts kan ik mij nog steeds in de gekste bochten wringen. Ik maak ook vaak gebruik van de microscoop, het grote voordeel daarvan vind ik dat ik mijn nek niet hoef te buigen en gewoon vooruit kan kijken. Het nadeel is dat het werken met de microscoop ontzettend statisch is en dit leidt snel tot verzuring in de rug en schouders. 

 

Sinds een jaar ga ik eens in de 2-3 maanden naar de fysio om mijn rug en nek na te lopen en los te laten maken waar nodig. Dit is meer een onderhoudsbehandeling en preventie dan behandeling van acute klachten. Ik merk dat dit mij veel goed doet en ik hierdoor weer bewuster ben van het hanteren van de juiste houding. Desondanks blijft een goede houding elke dag weer een enorme uitdaging. Wat doe jij aan ergonomie?

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019