advertentie

Wat komt er allemaal op je af?

Geslaagd! Eindelijk aan de slag als tandarts

| Onno Karssen | Praktijkzaken

Je studie zit erop. Het diploma is binnen en het moment is daar: een mooie carrière als tandarts. Het liefst ben je bezig met het uitoefenen van je vak, maar zo eenvoudig is het helaas niet. Als aankomend tandarts komt er veel op je af. Eerst maar eens bepalen hoe je je vak gaat uitoefenen. Direct aan de slag in je eigen praktijk? Als zelfstandige aan het werk in een bestaande praktijk? Of toch beginnen in loondienst?

Als kersverse tandarts krijg je te maken met diverse nieuwe zaken. In dit artikel zetten we een aantal aandachtspunten op een rijtje. Aan de hand van een stappenplan brengen we de belangrijkste onderdelen voor je in kaart.

Stap 1: BIG-registratie

Om als tandarts aan de slag te kunnen, dien je je aan te melden bij het BIG-register. Dit heb je nodig om zelfstandig voorbehouden handelingen te mogen uitvoeren én om de titel Tandarts te mogen gebruiken. De BIG-registratie kun je direct aanvragen zodra je je diploma hebt en het duurt gemiddeld 4 tot 8 weken. Aanvragen doe je via www.bigregister.nl.

Stap 2: Keuze arbeidsrelatie

Je hebt verschillende mogelijkheden. Ga je in loondienst, dan worden de meeste zaken voor je geregeld. Kies je voor zelfstandigheid, dan heb je twee mogelijkheden. Je kunt als zelfstandige werken in de praktijk van een collega. De praktijkhouder betaalt je volledige bruto omzetbedrag uit, maar belastingbetaling, reserveringen en verzekeringen dien je zelf te regelen. Let op, om schijnzelfstandigheid te voorkomen is in 2016 de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) in het leven geroepen. 

Een tweede optie is om direct als zelfstandige aan het werk te gaan. Bijvoorbeeld door een nieuwe praktijk te openen of een bestaande praktijk over te nemen. Dan komt er heel wat op je af. Zo krijg je te maken met onder andere onderhandelingen, goodwill en overnamesommen, financiële analyses, pensioen- en vermogensopbouw en meer.

Stap 3: Kamer van Koophandel

Sinds 2008 moeten Vrije Beroepsbeoefenaren zich officieel inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je niet in loondienst gaat werken is dit verplicht. In de meeste gevallen zullen starters zich inschrijven als eenmanszaak (ook wel: ZZP’er). Het inschrijven bij de KvK bestaat uit een digitale aanmelding en een persoonlijk bezoek aan een kantoor. Meer informatie vind je op www.kvk.nl.

Een eigen praktijk kopen

Een eigen praktijk beginnen. De droom van menig student die tandarts wil worden. Waar moet je op letten als je een bestaande praktijk overneemt? Enkele tips:

1. Als je een praktijk overneemt, moet je niet alleen kijken naar de huidige omzet, maar vooral naar je eigen verdienmodel.

2. Hoe is de staat van de praktijk? Laat je goed informeren over de werkzaamheden die op korte termijn nodig zijn. En welke investeringen dit met zich meebrengt.

3. Hoe belangrijk is de huidige eigenaar voor de praktijk? Wat gebeurt er met het patiëntenbestand als deze tandarts besluit te stoppen?

4. Als er sprake is van een huurcontract, hoe zijn dan de voorwaarden? En blijven die ook voor jou gelden?

5. Laat je bijstaan door een goede adviseur. Er zijn verschillende adviesbureaus die zich hebben gespecialiseerd in ‘het tandartsenvak’.

Stap 4: WKKGZ en klachtenregeling

De ‘Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg’ verplicht tandartsen om te beschikken over een klachtenregeling. Als zelfstandig zorgverlener hebben ZZP’ers een eigen klachtenregeling nodig. Dit gaat het gemakkelijkst via een beroepsvereniging. Voor tandartsen is dit de KNMT.

Stap 5: Lidmaatschap Beroepsvereniging

Zoals bij Stap 4 vermeld, is het voor de klachtenregeling raadzaam om lid te worden van een beroepsvereniging. In Nederland is meer dan 80% van de tandartsen lid van het KNMT (De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde). In het jaar van je BIG registratie ben je gratis lid. De eerste vier jaar zijn er speciale starterstarieven en na het vijfde jaar gaat de reguliere contributie in, die afhankelijk is van je inkomen. 

Stap 6: Zakelijke verzekeringen

De belangrijkste verzekering is de beroepsaansprakelijkheid. Deze dekt schade als gevolg van beroepsfouten. Daarnaast heb je onder andere de rechtsbijstand- en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze zijn niet verplicht, maar zeker aan te raden. Ook pensioen- en vermogensopbouw is iets waar je je tijdig over moet laten informeren.

Hoe je ook gaat beginnen, de eerste tijd zal er veel op je af komen. Het liefst wil je natuurlijk gewoon je vak uitoefenen, maar je ontkomt niet aan veel regelwerk. Vooral in de opstartfase. Laat je goed informeren en ga niet overhaast te werk. Als je alles vooraf goed geregeld hebt, begin je een stuk prettiger aan deze mooie nieuwe fase in je leven.

 

Stap 7: Administratie

Zorg dat je administratie op orde en bij is. Open een zakelijke bankrekening en maak maandelijks een bedrag over naar de privérekening. Zo houd je zakelijk en privé gescheiden. 

Om te zorgen dat je niet achter de feiten aanloopt is het verstandig om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te vragen. Deze aanslag kan je maandelijks betalen, waardoor je aan het einde van het jaar niet alsnog een groot bedrag moet afstaan aan de belastingdienst. 

Als ondernemer kom je in aanmerking voor verschillende voordelen en aftrekmogelijkheden. Zoek een proactief administratiekantoor die je hierin kan bijstaan en je kan adviseren waar nodig. Achteraf kun je niets meer aanpassen, tussentijds wel.

advertentie

Praktijkzaken

Onno Karssen

van adviesbureau Karssenfinancieel, adviseert ondernemers bij de start en/of overname van tandartspraktijken

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019