advertentie

Naomi en Willemijn

Verwijzen, of over de schutting?

| Naomi en Willemijn | Column

Een gekke vraag misschien, maar wat doen we precies als we verwijzen? Wat zetten we in de brief en wat niet? In dit thema van Dentista Implantologie belichten we het belang van het bouwen van een ‘tribe’, oftewel: ken je collega’s, investeer in de relatie en weet wat ze kunnen (en wat niet).  

Implantologie kent vele aspecten van de behandeling. Wil je een implantaat omdat een element verloren is in dezelfde beet? Moet er een volledige reconstructie plaatsvinden? Wie maakt de suprastructuren? Het kan natuurlijk zo zijn dat je zelf geen idee hebt wat de mogelijkheden kunnen zijn om met implantologie te gaan restaureren. Maar zorg er dan wel voor dat je weet waar degene naar wie je verwijst goed in is. Vraag om advies of geef duidelijk aan wat je zelf voor het totale plaatje in gedachte hebt. 

Meer dan geregeld, krijgen wij in de verwijspraktijk een brief met daarin: “gaarne restauratieve behandeling van slijtage”. En zo hebben wij zelf ook ooit brieven aan de kaakchirurg gestuurd met “gaarne implantologie regio 46” of aan de orthodontist “gaarne orthodontische behandeling”, met een dito uitkomst namelijk een orthodontische behandeling of een implantaat ergens in de regio van de 46 zonder verdere beschrijving. Nu is niet iedereen even gebaat bij een uitgebreide brief, en wordt de brief aan de andere kant misschien ook niet altijd uitgebreid gelezen. Maar deze situatie hebben wij samen gecreëerd en we zullen er samen uit moeten komen. Wij zijn een andere generatie tandartsen. We zijn opgeleid met hele romans uitschrijven in de behandelkaart, we hebben PICO’s gemaakt om verschillende therapieën evidence-based naast elkaar te zetten, maar zo snel als we afstuderen verkorten we de controle en intake naar tien minuten. Er is simpelweg geen tijd meer om alles op te schrijven, zo veel mogelijk zien en ook bespreken. En daarmee korten wij op onszelf. We schrijven een briefje – met andere woorden – we gooien een behandeling over de schutting naar iemand anders (zonder dat onaardig te bedoelen). Zoals “doe jij maar de orthodontie”. Wat zijn je einddoelen, kunnen we overleggen wanneer we anatomie herstellen (in geval van slijtage), zijn er agenesieën en waar denk je aan bij mogelijk herstel van de ruimte, of gelieve apex resectie van de 26. Welke radix? Met welk materiaal? Implantologie: wil je bone level of tissue level, wie maakt de suprastructuur?  Een oproep aan iedereen die geniet van zijn werk, verwijder de schutting: investeer in je relatie, drink koffie, maak een korte wandeling (coronaproof, niet onbelangrijk) en praat over wat de ander leuk werk vindt, wat hem/haar drijft, wat hij/zij fijn vindt om in de brief te krijgen. Zo voorkom je irritaties, maar vooral: het maakt ons vak NOG mooier dan het al is. 

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019