advertentie

Forse periapicale radiolucenties in het front

Auteur: Marilka Elst en Flore Heiligers-Teeuwen  |  Publicatie: 23 december 2019  |  Categorie: Specialisme/endodontologie


In mei 2018 kwam een 43-jarige meneer bij ons, vanwege een gevoelige zwelling in de omslagplooi, die pas een paar weken aanwezig was. Deze zwelling voelde hard aan en hij had last met koude en warmte, tevens was het eten van harde dingen vervelend. Hij had er nooit eerder last van gehad. Bij navraag bleek hij op jonge leeftijd met een fiets op beton te zijn gevallen. Hierbij was een klein stukje tand afgebroken, dat destijds was hersteld en twee jaar daarvoor was vervangen.

Intra-oraal onderzoek (foto 1)

 • Kleine mondopening en kleine kaken
 • Tongrillen
 • Klasse I occlusie
 • Gave, goed verzorgde dentitie
 • 11 was iets donker verkleurd
 • Palatinaal was een composietvulling te zien in de 11
 • Percussie: 21 +, 22 +, overige frontelementen –
 • Palpatie: 21 +, 22 +, er was een dikke, redelijk harde zwelling te palperen
 • Pockets: -, maar bij de 21 en 22 waren de pockets lastig te meten, het gebied was te pijnlijk
 • Mobiliteit: 12/11/21/22 +/-
 • Koude: 12 +, 11 -, 21 ++, 22 ++

Röntgenologisch onderzoek (foto 2)

 • 11 was endodontisch behandeld
 • Diverse, welomlijnde radiolucenties waar te nemen rondom de bovenfrontelementen

Diagnose

 • Onduidelijk

1 Bij Consult Pre Op

1 Bij Consult Pre Op

2 Foto Bij Consult

2 Foto Bij Consult

3a CBCT Bij Conebeam3D

3a CBCT Bij Conebeam3D

3b CBCT Bij Conebeam3D

3b CBCT Bij Conebeam3D

3c CBCT Bij Conebeam3D

3c CBCT Bij Conebeam3D

3d CBCT Bij Conebeam3D

3d CBCT Bij Conebeam3D

4 Tijdens Chirurgie Bij Kaakchirurg Bosgra

4 Tijdens Chirurgie Bij Kaakchirurg Bosgra

5a Na Chirurgie

5a Na Chirurgie

5b Na Chirurgie

5b Na Chirurgie

6 Na Chirurgie Voor Verwijderen Spalken

6 Na Chirurgie Voor Verwijderen Spalken

7 Tijdens Endodontische (Her)behandeling

7 Tijdens Endodontische (Her)behandeling

8 Necrotische Streng

8 Necrotische Streng

Aanvullend onderzoek

Eerst een CBCT-scan voor betere diagnostiek, er was namelijk een vermoeden op de aanwezigheid van cysteus weefsel. We hebben bij Kostas Syrioupoulos (Conebeam3d.nl) een CBCT laten maken (foto 3a-3d). De beelden deden eveneens vermoeden dat er sprake zou kunnen zijn van cysteus weefsel, hij adviseerde een verwijzing naar de kaakchirurg.

Diagnose en behandelvoorstel kaak­chirurg

Kaakchirurg Jurgen Bosgra van het Tergooi ziekenhuis in Hilversum heeft meneer daarna op consult gezien. Zijn diagnose luidde dd. confluerende radiculaire cyste, cyste van de ductus nasopalatinus, een keratoscysteuze odontogene tumor, Langerhans-cel-histiocystose.

Op zijn verzoek is het bovenfront gespalkt door de eigen tandarts (foto 5a, 5b), waarna hij de enucleatie heeft uitgevoerd van een grote radiculaire cyste, zoals bleek uit PA-onderzoek. Postoperatief verliep het zonder complicaties. Hij gaf aan dat er een redelijke kans was dat de bovenincisieven necrotisch zouden worden en verzocht ons derhalve om een controle uit te voeren en zo nodig een endodontische (her)behandeling.

Behandeling

Twee maanden na controle bij de kaakchirurg was meneer weer bij ons, klachten- en symptoomvrij (foto 6). De spalken zijn verwijderd. De elementen waren niet mobiel. De 12 en 21 reageerden niet meer op koude, derhalve was een endodontische behandeling geïndiceerd.

De kanaalvulling in de 11 zag er niet erg compact uit en omdat we lekkage wilden voorkomen, wilden we deze herbehandelen. Dit is tegelijkertijd uitgevoerd met de behandelingen van de 12 en de 21. Er bleek inderdaad necrose te zijn opgetreden; de pulpastreng van de 21 kon nog in toto worden geëxtirpeerd (foto 8). De kanalen zijn uitgebreid ultrasoon gespoeld met NaOCl 2,5 % . De 12 en de 21 zijn gevuld met guttapercha (foto 10) en AH26 en de 11 vertoonde een open apex, die met MTA is afgesloten (foto 11). Op verzoek van meneer hebben we de 11 intern gebleekt via de walking bleach methode (foto 13 pre-operatief, foto 14 post-operatief). Hij vond het niet nodig om de incisale composiet te vervangen, derhalve volstond een palatinale composietopbouw van Clearfil Core (dual core) diep in de kanalen, afgevuld met composiet Z250 A2 (foto 12 eindfoto).

Controle

Na een jaar kwam meneer op controle bij ons in de praktijk. Het gebied was wederom klachten- en symptoomvrij. De gingiva zag er mooi genezen en strak uit en de tanden zijn functioneel. De 22 reageerde normaal sensibel op koude. Röntgenologisch is er flinke verbetering te zien van de radiolucentie in de regio 12-11 (foto 15). Het botdefect rondom de 21 is nog duidelijk zichtbaar maar verkleind (foto 16). De kans is volgens kaakchirurg Jurgen Bosgra groot dat hier sprake is van een apicaal litteken. We zullen meneer uiteraard blijven oproepen voor controle.

9 Na Preparaties

9 Na Preparaties

10 21 Gevuld Met Guttapercha

10 21 Gevuld Met Guttapercha

11 11 Gevuld Met MTA

11 11 Gevuld Met MTA

12 Eindfoto

12 Eindfoto

13 Pre Op

13 Pre Op

14 Na Bleken

14 Na Bleken

15 Controle 11 En 12 Na 1 Jaar

15 Controle 11 En 12 Na 1 Jaar

16 Controle 21 En 22 Na 1 Jaar

16 Controle 21 En 22 Na 1 Jaar

advertentie

Specialisme

advertentie

Oral B Genius

Marilka Elst en Flore Heiligers-Teeuwen zijn NvvE-erkende tandarts-endodontologen en voeren in Bussum een verwijspraktijk voor endodontologie, EndoGooi

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019