advertentie

Desing in Beeld

Tandartspraktijk Van der Heide, Bodegraven

Auteur: Tandartspraktijk Van der Heide  |  Publicatie: 08 december 2019  |  Categorie: Design in Beeld


Praktijk: Tandartspraktijk Van der Heide, Bodegraven

Website: www.tandartspraktijkvanderheide.nl

Architect/ bureau: Mastenbroek (architect gehele gebouw/medisch centrum) voor de indeling, DentalAir voor de tandheelkundige inrichting/ontwerp en Arda Evers van Heartbeat Marketing voor de verdere inrichting.

In 2009 begint tandarts Axel van der Heide voor zichzelf in Bodegraven. Hij neemt een bestaande, kleine tweekamerpraktijk over in een oud pand in de winkelstraat. “De tandarts van wie ik de praktijk overnam woonde er met haar man boven. Het gebouw zelf was niet heel praktisch, aangezien ik geen gebruik maakte van de woning, de indeling niet handiger kon worden vormgegeven en het pand veel onderhoud vereiste. Het idee was dan ook al vanaf het begin om binnen afzienbare tijd te gaan verhuizen met de praktijk. Maar dan wel pas op het moment dat er een mogelijkheid voorbijkwam waarvan ik wist dat ik daar dan tot mijn pensioen wel wilde gaan zitten. Er kwamen een aantal opties langs, maar er was altijd wel een reden om het niet te doen. Tot het moment dat één van de huisartsen van Bodegraven het idee opperde om een medisch centrum op te gaan zetten. Dat plan heb ik met beide handen aangepakt. Nu hebben we een gebouw met een oppervlakte van bijna 2000 m2 met 12 verschillende disciplines erin. Zelf hebben we een vierkamerpraktijk van ongeveer 240 m2.”

Wensen

“Wat betreft het gehele pand: zoveel mogelijk disciplines bij elkaar in een toekomstbestendig pand. Het moest eenheid, openheid, professionaliteit en laagdrempeligheid uitstralen. We hebben ruim 300 zonnepanelen waardoor we bijna zelfvoorzienend zijn, dit komt ook door slimmigheidjes in het pand zoals een energieterugwinsysteem en het ontbreken van een gasaansluiting. Wat ons eigen deel betreft wilden we een ruim opgezette, logisch en efficiënt ingedeelde vierkamerpraktijk. Een plek met een warme ‘huiskamer’ uitstraling, ruime behandelkamers, een ruime sterilisatieruimte met veel licht, maar ook veel privacy voor de patiënt en een fijne werkplek voor het personeel.” 

Invulling

“Er is behoorlijk wat licht in de praktijk gebracht met een lichtstraat in de wachtkamer - een deel glazen dak met hieronder een moswand -, horizontale lichtstraten bij de behandelkamers bij het plafond en verticale lichtstraten tussen de behandelkamers. Het is allemaal heel open, waarbij de privacy van patiënten wel is gewaarborgd. De indeling is ruim van opzet waarbij in de wachtkamer gebruik is gemaakt van warme kleuren, huiskamer meubels en industriële elementen. De sterilisatie is ook heel praktisch ingedeeld. Het overtreft onze verwachtingen. We zijn geen zaken tegengekomen die tegenvielen en kunnen heel efficiënt werken.”

0023

0023

0018

0018

0019

0019

0020

0020

0021

0021

0022

0022

0024

0024

Reacties

“De reacties van patiënten zijn allemaal positief. Vooral de wachtkamer wordt veel genoemd. We hebben bewust voor bepaalde kleuren gekozen waarvan bewezen is dat ze rustgevend zijn voor angstige patiënten. En dit blijkt echt te werken. Naast de wachtkamer wordt de professionele uitstraling ook regelmatig als positief punt genoemd.”

Uitdagingen

“Voorlopig niet. Het is een toekomstbestendig pand dat ruim van opzet is, zodat eventuele veranderingen makkelijk doorgevoerd kunnen worden. Ik heb ook niet de ambitie om enorm te groeien, omdat ik ervan overtuigd ben dat een praktijk met maximaal vier kamers persoonlijk blijft voor de patiënt.

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019