Harrie weet raad
In deze rubriek geeft fantoomhoofd Harrie tips en trucs voor in de praktijk.Dit keer gaat het over het gebruik van ultrasone apparatuur.

Ultrasone apparatuur
Bij de behandeling van patiënten zijn mechanische scalers niet meer weg te denken. Waar vroeger alleen met handinstrumenten tandsteen werd verwijderd, gebruiken we nu ultrasone apparatuur. Het verwijderen van supragingivaal tandsteen gaat hiermee sneller, waardoor de behandelmethode minder belastend is geworden. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als je verantwoord werken wilt met ultrasone apparatuur.
Tips
Weet wat je doet en ken de apparatuur waar je mee werkt, zodat je er veilig en efficiënt mee kunt werken. Realiseer je welk type (of merk) apparatuur je gebruikt en hoe de instellingen werken, bijvoorbeeld voor wat betreft watertoevoer en trillingen. Gebruik de juiste tips en werk met de goede kant van de tips, anders kun je weefsel beschadigen of haal je helemaal geen tandsteen weg.
Kijk of patiënt en mond geschikt zijn voor het gebruik van ultrasone apparatuur, gebruik deze bijvoorbeeld niet bij ontkalkingen in verband met blijvende schade aan glazuur en/of dentine. Kijk ook uit met een aantal restauratieve materialen, met het oog op eventuele beschadigingen.
Trucs
Behandel - om overbehandeling te voorkomen - alleen de plekken in de mond waar tandsteen zit. Dit kun je doen door eerst goed te kijken en met de pocketsonde te voelen waar tandsteen zit.
Gebruik altijd een nevelafzuiger in verband met de aerosolen, zowel voor je eigen veiligheid als die van de patiënt. Vergeet om dezelfde reden ook de beschermbril voor jezelf en de patiënt niet.
Ben je op zoek naar tips, of wil je die zelf delen met collega’s?
Mail de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.