advertentie

Dental Experts, Bergen op Zoom

Auteur: George Robinson  |  Publicatie: 12 FEBRUARI 2020  |  Categorie: Design-in-Beeld


Praktijk: Dental Experts, Bergen op Zoom

Eigenaar: George Robinson

Website: www.dental-experts.nl

Architect/ bureau: Architectenbureau Buro/S Architects

 

Vraag van de opdrachtgever

“Ik heb jarenlang als associé in een grote groepspraktijk gewerkt waar de betreffende praktijk teveel tekortkomingen had die ik in mijn nieuwe praktijk anders wilde organiseren,” geeft praktijkeigenaar George Robinson aan. “Privacy was daarbij één van de kernpunten. Zowel in de behandelkamers als ook de aanwezigheid van bijvoorbeeld een backoffice voor het beantwoorden van privacygevoelige telefoongesprekken. Daarnaast was de opdracht om de praktijk er open, licht, strak en modern uit te laten zien zonder te ‘klinisch’ over te komen.

De uitstraling en privacy waren belangrijk in het ontwerp, maar daarnaast hadden we ook nog andere wensen zoals: gescheiden routing van patiënten en afvalstromen, goede scheiding tussen kritische en niet-kritische ruimtes, een optimale RDS-ruimte, geen centrale röntgen maar ‘röntgen aan de stoel’ en gladde vloeren en meubels die goed te reinigen zijn.”

 

Invulling Architect

“Het pand heeft een lengte van 40 meter en een breedte van bijna 7 meter. Alleen aan de voorgevel en halverwege het pand komt daglicht naar binnen. De grote uitdaging voor de architect was om in een donker, smal en lang pand

 

een strakke en lichte praktijk te realiseren. En dat is uitstekend gelukt met een goed lichtplan, bijzonder licht en transparantie.

Met name door gebruik te maken van veel glas oogt het pand transparant en licht. Ondanks het gebruik van veel glas in elke behandelkamer voldoet het pand vanwege de röntgen in elke behandelkamer aan de eisen van de kernenergiewet. Door de gescheiden routing van patiënt en assistent kan er optimaal worden gewerkt in overeenstemming met de WIP-richtlijnen en protocollen.

Het architectenbureau heeft naast het pand, ook het wachtkamer-meubilair ontworpen. Dit totaalconcept met de installatie en meubels maakt de praktijk tot een passend geheel. Tot in detail is aan alles gedacht, zoals bijvoorbeeld een airco in de sterilisatieruimte. Hiermee laat de architect zien dat zij een expert is in het ontwerpen van mondzorgpraktijken. Daarbij kijken ze ook naar brandveiligheid, vluchtroutes en constructieve aspecten van het pand. Het totale traject van eerste gesprek tot start praktijk heeft vijf maanden geduurd, waarvan drieënhalve maand bouwtijd.”

 

001

001

002

002

003

003

004

004

005

005

006

006

007

007

008

008

Plattegrond 001

Plattegrond 001

Plattegrond 002

Plattegrond 002

Reacties

“De reacties van patiënten en collega’s zijn unaniem bijzonder positief en enthousiast. Zij staan versteld van het ontwerp, de gebruikte kleuren en de uitstraling van de praktijk. Met name het ontwerp van de ‘binnentuin’ vinden patiënten heel rustgevend.”

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019