Welke (online) kanalen gebruik je?
Communiceren met patiënten
Beter en makkelijker communiceren met nieuwe en bestaande patiënten? Online marketing specialist Karim Ahabri legt uit welke zes kanalen je als praktijkhouder kunt inzetten om patiënten te bereiken.
1. Website
In de eerste maanden van dit jaar stegen de online bestedingen, mede door corona, tot recordhoogte en regelden steeds meer mensen hun zaken online. Eens te meer bleek dat een goed functionerende website onmisbaar is voor iedere mondzorgpraktijk. Een goede praktijkwebsite is een online brochure die helpt om via een aanmeldformulier nieuwe patiënten te genereren, ook na sluitingstijd. Veel patiënten kiezen voor een tandarts op basis van de indruk die ze krijgen via de website, zonder daadwerkelijk de behandelaar te hebben gesproken of de praktijk te hebben bezocht. Zo kon het gebeuren dat een aantal praktijkhouders met een goede, vindbare website hun patiëntenbestand zelfs tijdens de lockdown van dit voorjaar zagen groeien.
Minder onnodige telefoontjes
Ik merk dat veel praktijkhouders worstelen met de inhoud van hun website. Iedereen begrijpt dat een website gebruiksvriendelijk moet zijn, maar welke informatie moet je vermelden? Een goede website beantwoordt de vragen van de bezoeker en geeft hem of haar een positief gevoel bij jouw praktijk. Adresgegevens, openingstijden, informatie over de behandelaars, reviews en een aanmeldformulier mogen natuurlijk niet ontbreken. Maar ook actuele informatie, bijvoorbeeld over hoe jouw praktijk omgaat met de corona-maatregelen heeft tot gevolg dat patiënten minder snel met vragen naar de praktijk bellen. Als het online totaalplaatje klopt, ga je dat echt merken aan de balie.
Smartphone
Het is cruciaal dat je website ook een prettige beleving biedt op de smartphone. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat bijna vijftien miljoen Nederlanders over een mobiele telefoon met internet beschikken. Die telefoon wordt de hele dag door gebruikt, ook om een tandarts te zoeken of een afspraak te maken met de tandarts. De stijgende populariteit van de smartphone zie ik ook terug in de rapportages van mijn klanten. Over de gehele linie stijgt het aantal bezoekers via ‘mobiel’ en bij meerdere praktijken komt zelfs het grootste deel van de bezoekers via de smartphone. Een ontwikkeling om bij stil te staan: hoe wordt de huidige informatie op jouw website op een smartphone getoond?
2. Google Mijn Bedrijf
Één van de meest onderschatte kanalen is Google Mijn Bedrijf. Dit is een gratis tool waar je eenvoudig adresgegevens, openingstijden en andere basisinformatie over je praktijk kunt invullen. Wat veel mensen niet weten of niet goed benutten is dat je hier ook tijdelijke mededelingen over de praktijk kunt plaatsen. Deze bedrijfsinformatie verschijnt hoog in de zoekresultaten als mensen zoeken naar een tandartspraktijk in jouw plaats, wijk of straat. Bijkomend voordeel is de automatische koppeling met Google Maps, de routeplanner van Google. Ook daarin is je praktijk zichtbaar en vindbaar met daaraan gekoppeld de openingstijden.
Patiënten kunnen op jouw Google-bedrijfspagina een referentie invullen waarin ze aangeven hoe ze jouw praktijk, medewerkers of behandelingen hebben ervaren. Daarnaast worden hier - bij een volledig ingevuld profiel - ook referenties getoond die op Facebook, ZorgkaartNederland, VergelijkMondzorg en andere websites zijn ingevuld. Dit gaat automatisch en kost je geen geld.
3. Facebook Bedrijfspagina
Wel of geen bedrijfspagina aanmaken bij Facebook? Geregeld krijg ik de terugkoppeling van praktijkhouders dat ze het te veel gedoe vinden om zo’n pagina bij te houden. Een gemiste kans, want de bedrijfspagina van Facebook biedt veel mogelijkheden om te communiceren met bestaande en toekomstige patiënten. Denk aan berichten over aangepaste openingstijden, veilige zorg in coronatijd en ga zo maar door. Bijkomend voordeel van een Facebook Bedrijfspagina is dat je die ook effectief kunt inzetten voor betaalde promotie. Je kunt een bericht zeer gericht onder de aandacht brengen bij een vooraf geselecteerde groep mensen in jouw verzorgingsgebied. Dus ook bij mensen die jouw bedrijfspagina nog niet hebben geliked.
Tip: zet communicatie op de agenda en maak binnen de praktijk één persoon verantwoordelijk voor het plaatsen van de Facebook-berichten of de afstemming met een specialist die de berichten voor jullie plaatst op de Facebookpagina.
4. Instagram
Met meer dan 5,6 miljoen gebruikers in Nederland is Instagram een krachtig kanaal dat je als praktijkhouder eigenlijk niet kunt negeren. Instagram richt zich vooral op het visuele aspect en was in eerste instantie vooral razend populair onder jongeren. In de afgelopen jaren heeft ook de groep 20-60 Instagram omarmd en worden er massaal foto’s en video’s (stories) gedeeld en geliket. In totaal 3,4 miljoen Nederlanders maken dagelijks gebruik van Instagram, ongetwijfeld ook een deel van jouw patiëntenbestand.
Als tandartspraktijk kun je hier handig op inspelen door binnen enkele minuten een bedrijfspagina aan te maken en zelf ook foto’s en video’s te gaan delen. Bijvoorbeeld van een jarige medewerker, een breed glimlachende patiënt of de schoolklas die (als corona voorbij is) op bezoek komt in de praktijk. Er zijn ook tandartsen die Instagram inzetten om hun ‘portfolio’ te tonen met bijvoorbeeld before en after foto’s. Als je slimme #hashtags gebruikt, zoals de plaats waar de praktijk is gevestigd, is de kans groot dat je snel de eerste likes in ontvangst kunt nemen. Gratis reclame! Uiteraard kun je ook bij Instagram gesponsorde berichten inzetten om een nog groter publiek te bereiken. Eventueel kun je er voor kiezen om Facebook en Instagram aan elkaar te koppelen. Voordeel is dat je met een paar drukken op de knop berichten op beide platforms plaatst.
5. Online nieuwsbrief
Patiënten op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen binnen de praktijk? Een online nieuwsbrief is daarvoor een krachtig middel. De emailadressen heb je al, nu de berichten nog. Er is handige software beschikbaar die helpt bij het samenstellen en versturen van de nieuwsbrief. Houd daarbij wel rekening met de richtlijnen van privacywet AVG. Bied ontvangers van de nieuwsbrief bijvoorbeeld altijd de mogelijkheid om zich af te melden voor toekomstige nieuwsbrieven. Als je nieuwsbrieven wilt versturen naar potentiële patiënten gelden er strengere richtlijnen.
6. Schermen in de wachtkamer
Je komt ze in steeds meer wachtkamers tegen: schermen met informatie over de praktijk. Een effectief kanaal om wachtende patiënten te informeren over gebeurtenissen in de praktijk. Denk aan een nieuwe behandeling of nieuwe collega, een jubileum of gewijzigde openingstijden. Er zijn in Nederland meerdere aanbieders van deze zogeheten ‘narrowcasting’. Eventueel kun je er ook voor kiezen om je eigen nieuwtjes af te wisselen met algemene berichten over mondzorg.
7. LinkedIn
Net als Facebook biedt ook LinkedIn de mogelijkheid om voor jouw praktijk een bedrijfspagina aan te maken. Dit platform is vooral gericht op professionals en studenten. Je zult LinkedIn waarschijnlijk niet gebruiken voor de communicatie met patiënten, maar jouw pagina is wel erg handig voor de zoektocht naar personeel.
Tip: richt de pagina in, plaats af en toe een bericht en profiteer van een krachtig communicatiekanaal als je een vacature hebt.
8. Bonustip: plaatselijke krant
Ga je de praktijk verbouwen, vier je binnenkort een jubileum of heb je een interessant verhaal te vertellen over mondzorg in coronatijd? Dat mag in de krant! Ook in het huidige online tijdperk hebben huis-aan-huis kranten nog een hoge attentiewaarde bij de lokale doelgroep. Bijkomend voordeel is dat de meeste kranten tegenwoordig ook een website hebben. Met een beetje geluk verschijnt je bericht zowel in de krant als online. De meeste kranten hebben een hoge online autoriteit opgebouwd bij Google en andere zoekmachines. Als de redacteur aan het artikel op de nieuwssite een linkje toevoegt naar de website van jouw praktijk is dat weer goed voor je eigen lokale vindbaarheid.