Skip to main content
advertentie

Karim Ahabri, eigenaar TopPraktijk

“Marketing is geen rocketscience”

| Dentista Magazine | Partnercontent

TopPraktijk is een marketing- en communicatiebureau voor ondernemers in de mondzorg. Zij voorziet haar klanten van de juiste uitstraling, ontzorgt op het gebied van (online) marketing en denkt proactief mee over het verbeteren van de praktijkresultaten. Dentista sprak met Karim Ahabri, initiatiefnemer van Toppraktijk.

Karim Ahabri is sinds 2000 online marketingspecialist. Na onder meer zes jaar gewerkt te hebben voor de grootste MKB-partner van Google wereldwijd, startte hij in 2016 zijn eigen online marketingbureau. “Met mijn team help ik met veel plezier praktijkhouders die net als ik een passie hebben voor hun vak. Dat doe ik op mijn eigen wijze en ik merk dat deze aanpak zeer gewaardeerd wordt.”

Hoe ben je met de tandheelkunde in aanraking gekomen?

Bij mijn laatste werkgever, verzorgde ik de Google campagnes voor bedrijven, waaronder een aantal tandartspraktijken. Naast het technisch inhoudelijk gedeelte over de marketing, dacht ik toen ook al proactief mee over het verbeteren van de praktijkresultaten in het algemeen. Dit leverde naast leuke sparringsessies, ook waardering en een leuke band met de praktijkeigenaren op. Nadat bij mijn werkgever een reorganisatie plaatsvond, besloot ik voor mijzelf te beginnen. De relatie met de tandartsen was zo goed dat zij klant bij mij werden en toen is het balletje gaan rollen. Zij adviseerden mij aan collega’s en ik ging samenwerken met andere partijen die ook werkzaam zijn binnen de tandheelkundige sector. Zo ontmoette ik weer een oude jeugdvriend, Onno Karssen, die met zijn bedrijf, Karssen Financieel, financieel advies geeft bij de aan- en verkoop van tandartspraktijken. Hij brengt mij inmiddels in contact met veel (toekomstige) praktijkeigenaren, die ik dan vertel over de mogelijkheden om een patiëntenbestand op te bouwen, of uit te breiden.”

Wat viel je op binnen de tandheelkunde? 

“De één ziet marketing als kans, bij de ander roept het een bepaalde weerstand op. Het belangrijkste dat ik probeer over te brengen is dat marketing niet het doel is, maar juist een middel om nieuwe patiënten te bereiken. In tegenstelling tot vroeger waarbij de tandarts in een bepaalde wijk zat en de nieuwe patiënten letterlijk naar binnen kwamen lopen zonder enige marketinginspanning is dat tegenwoordig compleet anders. Een patiënt die op zoek gaat naar een nieuwe tandarts zal voor de meest praktische mogelijkheid gaan. Dat is vaak de tandarts die het dichtst bij huis is, maar wat als die praktijk een patiëntenstop heeft? Dan zal deze persoon online op zoek gaan naar een alternatief en daar liggen kansen voor tandartspraktijken. Als ik dan laat zien wat wij met TopPraktijk voor andere praktijken betekenen, krijg ik vaak enthousiaste reacties.”

Wat biedt TopPraktijk voor de tandartspraktijk? 

“We bieden alles op het gebied van marketing en communicatie. Van een complete communicatiestrategie waarin we de hele praktijk tegen het licht houden en stappen zetten naar een beter praktijkrendement, tot marketinguitingen zoals een professioneel logo, een nieuwe website, social mediacampagnes, betere online vindbaarheid en advertenties in lokale media om naamsbekendheid in de regio te vergroten. We willen op het gebied van marketing en communicatie een one-stop-shop zijn voor praktijken. Dat doen we inmiddels met vijf mensen die ieder specialist zijn op een bepaald gebied. Onlangs hebben we daar zelfs een fotograaf aan toegevoegd, waardoor we nu ook professionele fotoshoots kunnen verzorgen.”

Wat is jullie aanpak wanneer een praktijk met jullie in zee gaat?

“TopPraktijk heeft met verschillende type klanten te maken. Een nieuw op te zetten solopraktijk die nog een patiëntenbestand moet opbouwen, maar ook bestaande praktijken die bijvoorbeeld gericht patiënten willen werven voor bepaalde behandelingen. Dat vergt een andere aanpak. We kijken in alle gevallen onder andere naar de locatie en welke keuze aan tandartsen een potentiële patiënt nog meer heeft. Want waarom zou een patiënt die op zoek is naar een praktijk juist voor jou moeten kiezen? Wat onderscheidt jouw praktijk van anderen? Daar gaan we mee aan de slag. Aan de hand van onderzoek en een - vrijblijvend - inventarisatiegesprek stellen wij een eerste ‘diagnose’. We beoordelen de website op gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid en analyseren de overige communicatie- en marketingactiviteiten. Hieruit volgt een ‘behandelplan’ op maat, waarin we onze bevindingen helder presenteren en aangeven welke stappen we gaan zetten om de resultaten te verbeteren en onze gezamenlijke doelstellingen te behalen.”

Wat kenmerkt jullie werkwijze?

“Klanten waarderen onze proactieve en persoonlijke werkwijze. We geven ze geen rapportages op papier, maar komen periodiek langs om samen de resultaten te bespreken, bij te sturen waar nodig en plannen te maken voor de komende periode. Daarbij hanteren we ook geen negen tot vijf mentaliteit en plannen we afspraken desgewenst buiten kantoortijden. En dat wordt gewaardeerd.”

Heb je nog tips voor praktijken?

“Ik zou elke praktijkeigenaar willen adviseren om het boek ‘Everything is marketing’ van Fred Joyal te lezen. Een mooi, praktisch boek over marketing dat laat zien dat soms hele simpele toepassingen in je praktijk voor een prettige patiëntervaring kunnen zorgen. Verder wil ik wijzen op het belang van de website wanneer mensen zoeken naar een tandarts of mondhygiënist. Dat wordt regelmatig ondergewaardeerd. Wat ziet de klant online, welke indruk krijgt hij of zij en sluit die beleving aan bij het zien van de praktijk? Zorg ervoor dat de website een goede impressie geeft van jouw praktijk. Er zijn mensen die bij de keuze voor een nieuwe tandarts afgaan op het gevoel dat zij krijgen van de website, oftewel de website kan voor nieuwe inschrijvingen zorgen zonder dat men contact heeft opgenomen met de praktijk. Zorg ook dat je praktijk vindbaar is door de inzet van gratis tools zoals ‘Google Mijn Bedrijf’ en de bedrijvenpagina van Facebook. Dat klinkt heel logisch, marketing is dan ook geen rocketscience. Als een praktijkhouder, of -manager er tijd en moeite insteekt komt hij of zij al een heel eind zonder iemand anders daarvoor nodig te hebben. Maar heb je geen tijd en wil je het professioneel aanpakken, dan kun je TopPraktijk inschakelen.”

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
085 1303 555