advertentie

Ben jij al klaar voor je pensioen?

| Maarten de Beer | Column

Normaal gesproken gaan mijn columns altijd over tandheelkunde. Hoe ik als jonge, enthousiaste tandarts aankijk tegen dit geweldige vak. Maar in deze column wil ik het toch eens over iets anders hebben, namelijk ons pensioen. Het voelt gek, praten over je pensioen. Ik ben in 2015 afgestudeerd en zal pas in 2058 de, nu geldende, pensioengerechtigde leeftijd behalen. Ik heb nog 36 jaar de tijd om alles onder de knie te krijgen en te leren, toch is het belangrijk om al bezig te zijn met 2058.

Ik ben al ruim zes jaar ZZP-tandarts. Als ZZP-tandarts heb je een hoop voordelen, maar een pensioen bouw je niet op. Ik ben niet aangesloten bij een collectieve pensioenregeling en bouw momenteel, naast sparen en een eigen huis, op geen enkele manier ook maar iets van vermogen op. 

Voor mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering heb ik ieder jaar overleg over mijn jaarcijfers en kijken we of mijn AOV nog wel goed bij mij past. Steevast komt bij dit gesprek het pensioen naar voren. De persoon die mijn AOV onderhoudt is ook financieel adviseur. Een aantal jaar geleden begon hij ineens over beleggen als vorm om pensioen op te bouwen. Beleggen? Dat is toch een gigantisch risico? Ik ken alleen maar verhalen over beurscrashes en grote verliezen (en soms ook winsten). Denk aan de beurscrash van 2008 en films als ‘the big short’ en ‘the wolf of wall street’. Dat klinkt niet echt als een fijne en veilige omgeving om een pensioen op te bouwen. Ook in 2021 kwamen wij weer te spreken over mijn pensioenopbouw, had ik nu eindelijk al eens iets ondernomen? 

Ik had twee weken kerstvakantie en met wederom een lockdown was er vrij weinig te beleven. Tijd om mij eens te verdiepen in mijn pensioen en dan met name beleggen. Ik kwam uit bij de podcast ‘Jong beleggen’. In deze podcast nemen twee jonge beleggers je mee in de wereld van beleggen. Zij leren je op een hele duidelijke manier wat beleggen is. Welke rendementen zij behalen en welke risico’s ze daarvoor nemen. Zij geven geen financieel advies, maar ze geven wel inzicht in hun eigen portfolio. In zeer korte tijd heb ik een voor mij compleet vreemd onderwerp wat meer eigen kunnen maken. Ik ben gegrepen door de hele wereld van beleggen en ben inmiddels deze maand zelf gestart met mijn eigen portefeuille. Weliswaar nog erg klein en met weinig risico, maar hopelijk is dit een mooi begin van mijn pensioen. Wat is het toch ontzettend leuk om je ook eens te verdiepen in een ander onderwerp dan tandheelkunde. 

Uiteraard zijn er naast beleggen nog tal van andere opties om een pensioen op te bouwen. Denk aan investeren in fysieke grondstoffen (goud) of in stenen (vastgoed). Wellicht wil je wel in obligaties beleggen of ga je voor crypto. Misschien heb je wel een eigen praktijk die je later gaat verkopen of bouw je op een andere manier vermogen op. Of misschien doe je nog wel helemaal niets. Wat doe jij al voor je pensioen?

 

 

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019