advertentie

Marloes Rust

Multifunctioneel

| Marloes Rust | Column

Na vele jaren werken binnen de tandheelkunde kan ik inmiddels een flink boek schrijven over de bijzondere gebeurtenissen in mijn vak. Toch zijn er soms nog momenten die mij verbazen. Zo had ik een tijdje terug een intake. Deze man (laten we hem meneer TP noemen) was nog niet eerder bij een mondhygiënist op consult geweest. De röntgenfoto’s had ik al binnengekregen en daarop waren de mooie vleugels van subgingivaal tandsteen te zien. Heerlijk! Mijn handen begonnen al te jeuken bij het bekijken van deze foto’s. Veel van jullie kennen dit gevoel vast wel. 

Na het afnemen van de anamneses en het bespreken ervan vertelde meneer TP dat hij eigenlijk nergens last van heeft. Hij is alleen wat slechthorend en daar draagt hij dan ook gehoorapparaten voor. Trots wees hij naar zijn oren. Hij was er echt blij mee. Ik bekeek de situatie in zijn mond en besloot samen met hem dat we zouden starten met het maken van een parodontiumstatus. Zoals verwacht kwamen daar ook de nodige uitdagingen uit. Pockets van 8mm met een flinke bloedingsneiging en een hoge plaquescore. Om maar te zwijgen over de furcatieproblematiek en de verhoogde mobiliteit. Ik gaf een voorlichting over het verloop van parodontitis en ik besprak met hem hoe we dit het beste zouden kunnen aanpakken. We bekeken samen de röntgenfoto’s en de parodontiumstatus en ik kreeg het idee dat deze meneer er helemaal zin in had om samen met mij deze uitdaging aan te gaan. Totdat we bij het plaatje van de mondhygiëne aankwamen. 

Meneer TP werd helemaal enthousiast en vertelde dat hij ook zo’n klein borsteltje gebruikte om tussen zijn tanden schoon te maken. Ik reageerde blij en vroeg hem welke maat hij dan zou gebruiken. Trots pakte hij een doosje uit zijn broekzak. Ik zag er een logo van een audicien opstaan. Ietwat verbaasd keek ik hem aan toen hij een ragertje uit het doosje haalde. Het ragertje was prima van vorm, ietwat te dun, maar vooral heel geel. Toch best een verdachte kleur voor een ragertje. Hij hield het ragertje voor mijn neus en liet direct zien hoe goed het borsteltje tussen al zijn tanden en kiezen paste. Ik keek toe en zei dat hij inderdaad al op de juiste weg was. Daarna vroeg ik hem waarom het ragertje in het gehoorapparatendoosje zat. Misschien had hij bedacht dat het toch niets zo fris was om een ragertje zo los in een broek- of jaszak te bewaren. Meneer TP vertelde dat het een multifunctioneel borsteltje was, want naast dat hij dagelijks tussen zijn tanden schoonmaakte, diende het ook als ‘gehoorapparatenbuisjesontstopper’. Probeer dan maar eens je gezicht in de plooi te houden. Een logische verklaring voor de gele kleur is nu ook duidelijk. Ik word er nog misselijk van nu ik eraan denk.

Hierna heb ik meneer TP een verpakking van de vergelijkbare maat ragers meegegeven én hem laten beloven de “gehoorapparatenbuisjesontstopper-rager” alleen nog maar voor zijn gehoorapparaten te gebruiken. Jullie begrijpen dat zo’n gemotiveerde man als meneer TP een geweldig resultaat heeft behaald en de parodontale situatie nu stabiel te noemen is. Je maakt wat mee zo in de praktijk. 

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019