“QuickSleeper: meer comfort voor de patiënt, meer plezier in je werk”

Door elektronisch gestuurde injectiesnelheid te combineren met de intraossale verdovingstechniek, biedt de QuickSleeper een comfortabele oplossing voor zowel tandarts als patiënt. We spraken met tandartsen Nienke Freriks en Frank van der Pol over hun ervaringen met dit innovatieve apparaat. “Met de QuickSleeper weet je 99% zeker dat je goede anesthesie hebt. Ik gebruik nu nooit meer iets anders.”

Nienke is 14 jaar tandarts bij Tandartspraktijk Veemarkt in Utrecht en Tandartspraktijk Heino, en gebruikt sinds 2019 de QuickSleeper. Frank van der Pol werkt voornamelijk in de bijzondere tandheelkunde, bijvoorbeeld voor Stichting Zuidwester in Middelharnis, waar hij volwassenen en kinderen met een beperking en extreme angsten behandelt. Daarnaast heeft hij 25 jaar een praktijk in Stellendam gehad, waar hij nog één dag per week werkzaam is. Frank werkt al ruim 15 jaar met de QuickSleeper, en is daarmee een van de eerste gebruikers in Nederland.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met de QuickSleeper?
Frank: “Ik was in Gent op het iADH congres, een internationaal congres gericht op tandheelkunde bij mensen met een beperking. Ik ontmoette hier een vertegenwoordiger van een Frans bedrijf die mij vertelde over de QuickSleeper. Toen ik haar verhaal hoorde, dacht ik: ‘Yes, dit is het.’ Ik geloofde er gelijk in omdat zeker bij mensen met een beperking, waarmee je moeilijk kunt communiceren, je niet kunt uitleggen dat je ze pijn gaat doen. Bij intraligamentair verdoven moet je best wel wat kracht gebruiken. En als je deze mensen pijn doet, sta je gelijk 3-0 achter. Ik heb het apparaat toen aangeschaft, een aantal filmpjes gekeken en geoefend op een stagiair. Ik heb het mezelf echt moeten aanleren. Nu hebben we het geluk dat Straight Dental deze apparaten verkoopt en sindsdien geef ik namens hen door het hele land cursussen.”
Nienke kwam in contact met de QuickSleeper via een andere tandarts. “Ik verwees wel eens naar een kindertandarts en zag dat zij even met de QuickSleeper verdoofde en de tand er zo uithaalde. Toen dacht ik: ‘Hé, wat doen jullie dit makkelijk en wat is dit?’
Ik kwam vrij snel terecht op een voorlichtingsavond van Straight Dental waar ik twee uur uitleg kreeg en mocht oefenen op een plastic kaakje. Ik was meteen enthousiast en heb het apparaat gekocht.”

Waarom hebben jullie het apparaat aangeschaft?
Frank en Nienke hebben beiden de QuickSleeper aangeschaft vanwege de precisie en het comfort die het patiënten biedt. Frank: “Het is een elektronisch gestuurd anesthesie apparaat. Het voordeel van de QuickSleeper is dat het heel langzaam kan druppelen en zijn snelheid kan opvoeren, zonder dat je te veel druk ervaart in het weefsel, wat pijn geeft.
Met de QuickSleeper verdoof je eerst voor onder een hele kleine hoek zonder botcontact te maken en zo zorg je ervoor dat het periost verdoofd raakt. Vervolgens roteer je op de top van de processus, waardoor je eenvoudig in het spongieuze bot komt en je dat zo kunt opvullen met anesthesievloeistof rondom de elementen. Je kunt vier à vijf elementen en de aangehechte gingiva verdoven, en bijvoorbeeld direct gaan boren of een extractie doen. Hiermee voorkom je ook bijttrauma’s, omdat de tong of wang minimaal en kortdurend meeverdoofd zijn. Ik gebruik nooit meer iets anders.” Nienke vult aan: “Met de QuickSleeper weet ik zeker dat het goed verdoofd is, ook als je anesthesievloeistof zonder adrenaline moet gebruiken.”

Welke voordelen ervaren jullie nog meer?
Frank: “Het apparaat gebruikt relatief weinig anesthesievloeistof. Ik vind het een efficiëntere manier van verdoven, met weinig bijwerkingen. De speciale naalden hebben een dubbele snijkant en een iets langere opening. Als je die mooi vlak inschuift in het weefsel, en dus niet het periost aanraakt waar het gevoel in zit, dan snij je eigenlijk het weefsel open en scheur je het niet open zoals met een gewone naald. Daarom ervaren patiënten de prik niet of nauwelijks. Voor kinderen is het helemaal een ideaal apparaat, ze merken vaak geen eens dat je ze verdooft, omdat je niet eens hoeft te roteren.”
Nienke voegt daaraan toe dat de QuickSleeper ook ideaal is voor mensen met naaldangst. Dit komt doordat het apparaat er anders uitziet en aanvoelt dan de traditionele methode, waardoor de associatie met een naald verdwijnt.

Zitten er ook nadelen aan?
Nienke vertelt dat de verdoving iets meer tijd kost dan de traditionele manier, maar meer nadelen dan dat kunnen beide tandartsen niet opnoemen. De reacties van patiënten zijn louter positief. Frank: “Tijdens een weekenddienst kwam er ooit iemand binnen die al drie dagen pijn had. Ik zei tegen hem: ‘Gaat u eerst even zitten, dan verdoof ik het even.’ Waarop de patiënt zei: ‘Dat heeft mijn tandarts al zo vaak geprobeerd, dat werkt niet bij mij.’ Ik verdoofde hem binnen twee minuten met de QuickSleeper en zijn weekend was weer helemaal goed. De eerste vraag was ook: ‘Waarom heeft mijn eigen tandarts dit niet?’ Je kan dus écht mensen blij maken en helpen.”

Wanneer zetten jullie de QuickSleeper in?
Beide tandartsen zeggen tegelijk: “Bij alle behandelingen”. Frank: “Het geeft mij heel veel rust. Het kost even tijd om de procedure te doen, je bent twee à drie minuten kwijt, maar ik weet gewoon zeker dat ik daarna mijn ding kan doen zonder dat ik iemand pijn doe. Mensen in de algemene praktijk willen niet meer anders, stel je voor dat ik nog met een gewone spuit kom aanzetten, daar moeten ze niet aan denken.”
Nienke beaamt dit: “Zeker als ik een heftige pulpitis moet behandelen, kon ik voorheen nog wel eens zelf spanning ervaren en bleef het soms nodig om bij te verdoven, of heel pijnlijke intrapulpale anesthesie te moeten geven. Nu weet ik gewoon zeker dat de anesthesie zit. Het heeft mijn werkplezier enorm verhoogd.”

Hoe hebben jullie leren werken met de QuickSleeper?
Nienke: “Ik heb zelf een paar keer geoefend en daarna kreeg ik een beginnerscursus bij Straight Dental. Hier werd nogmaals de theorie besproken en daarna was er een hands-on training op elkaar. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. De eerste keer denk je: ‘Hoe moet dit?’ En daarna snap je steeds vaker waarom het fout gaat. Een paar maanden later volgde ik de masterclass waar we extra technieken voor bijzondere situaties leerden en de laatste tips kregen, waarna ik de QuickSleeper met vol vertrouwen kon gebruiken.”
Frank voegt daaraan toe: “Je moet jezelf de tijd gunnen om het jezelf eigen te maken. De meeste mensen denken het moet allemaal vlug, vlug, snel, snel. Maar als je het beheerst, dan is het een feest. Dan is iedere patiënt blij, dan hebben ze geen lamme mond meer en kunnen ze een uur later gewoon weer vergaderen of uiteten.”

Waarom denken jullie dat niet iedere tandarts met het apparaat werkt?
Volgens Frank en Nienke is het gebrek aan bekendheid de grootste barrière. Nienke: “Veel tandartsen kennen deze techniek niet en het wordt niet onderwezen. Ik had wel ooit gehoord dat intraossale anesthesie bestond, maar daar was ook alles mee gezegd. Ik had dit heel graag in mijn opleiding gehad. Ik kwam puur toevallig via een kindertandarts erachter dat deze techniek er was. Anders was ik nooit zelf gaan zoeken naar een andere en betere techniek.” Frank vult aan: “Ik vind dat in 2024 de QuickSleeper de gouden standaard moet zijn. Het is jammer dat er weinig aandacht wordt besteed aan intraossale anesthesie tijdens de opleiding. Ik ben al een paar jaar bezig om dit in het onderwijs te krijgen, maar er heerst nog steeds veel koudwatervrees. Wat mij betreft is het belangrijkste onderdeel van de opleiding dat je patiënten pijnloos kunt verdoven. Helaas maakt onbekend, onbemind. Studenten leren niet om met een draaiende naald het bot in te gaan. In de praktijk zijn routines ook anders. De assistent verdooft en de tandarts komt binnen, doet zijn ding en gaat weer weg. Dan wordt het ook lastiger, want bij de QuickSleeper moet je wel een hoop vaardigheid hebben om goed te kunnen verdoven.”

Welk advies willen jullie aan collega’s geven?
Frank moedigt tandartsen aan om hun horizon te verbreden: “Kom uit je comfortabele praktijk en kijk wat de mogelijkheden zijn. Er zijn nu zoveel mooie ontwikkelingen binnen de tandheelkunde. En dat maakt het vak ook zo leuk!” Nienke voegt daaraan toe: “De kosten van de QuickSleeper zijn het meer dan waard. Ik kan echt niet meer zonder. De patiënt heeft meer comfort en hierdoor heb ik ook plezier in mijn werk.”

Ben je nieuwsgierig naar de QuickSleeper? Schrijf je dan in voor een van onze introductieavonden. Ontdek alles over deze moderne, innovatieve anesthesietechniek en oefen het zelf. De introductieavond is KRT-geaccrediteerd.