Een eigen praktijk starten?

Laat je goed informeren!

Of je nu net afgestudeerd bent, al een tijd als zzp’er of in loondienst werkt, bij het starten van een eigen praktijk komt heel veel kijken. Onno Karssen heeft al vele tandartsen, mondhygiënisten en andere (para)medici begeleid bij het starten of overnemen van een praktijk. Waar moet je vooral op letten? Welke zaken mag je écht niet over het hoofd zien? Simpel gezegd gaat het bij een nieuwe praktijk om drie stappen: zoeken, vinden en starten.

Je bent net afgestudeerd of hebt al enkele jaren ervaring opgedaan in de praktijk van een collega, en nu ben je klaar voor de volgende stap. Maar hoe begin je? Gespecialiseerde praktijkmakelaars helpen je bij het vinden van een geschikte praktijk. Ze beschikken vaak over een groot netwerk en kennen bijvoorbeeld praktijken die in de stille verkoop staan. Verder kun je natuurlijk kijken op social mediakanalen en relevante websites zoals die van de KNMT.
Heb je je droompraktijk gevonden, dan kijk je meestal al snel naar het kostenplaatje. Wat voor soort pand is het? Welke apparatuur en instrumenten neem je over? Welke investeringen zijn nodig? Het is aan te raden om de bepaling van de waarde uit te besteden aan een beëdigd taxateur. Een ander lastig onder-deel van de waardebepaling van een praktijk betreft de goodwill. Er zijn verschillende manieren om deze vast te (laten) stellen. Zo kun je een prijs per patiënt afspreken, of er is sprake van normalisatie of bijvoorbeeld EBITDA. Maar het is raadzaam om ook goed naar de toekomst te kijken. Zijn er groeimogelijkheden? Wat gebeurt er met het patiëntenbe-stand als de huidige eigenaar vertrekt? Hoe zit het met concurrentie? Dit soort belangrijke zaken kun je bijna niet zelf vaststellen. Een professional kan je hierbij goed adviseren.

10 tips bij de overname van een praktijk

  1. 1. Richt je vooral op je eigen verdienmodel. Focus op jouw dagelijkse omzet en kijk niet alleen naar de (soms hoge) totale omzet van de praktijk.
  2. Is de praktijk volledig gesaneerd of is er nog veel werk aan de winkel? Kijk goed naar de verrichtin-genlijsten van de afgelopen jaren.
  3. Zijn er grote investeringen nodig? Neem deze mee in de eventuele onderhandelingen over de prijs.
  4. Blijft de huidige eigenaar in de praktijk werken?Dit kan vaak invloed hebben op het verloop van patiënten.
  5. Hoeveel actieve patiënten telt de praktijk? Ga uit van unieke patiënten die de afgelopen 1,5 jaar mi-nimaal één keer de praktijk hebben bezocht.
  6. Mogelijkheden zijn belangrijker dan de prijs. Lie-ver wat meer betalen en een ‘goede omzet’ kopen.
  7. Zijn er individuele afspraken gemaakt met het personeel? Denk bijvoorbeeld aan extra vrije da-gen.
  8. Heeft de pensioenafdracht op de juiste manier plaats gevonden? Je wil geen naverrekening.
  9. Kan bij huur het huurcontract onder dezelfde voorwaarden worden voortgezet?
  10. Onderhandel met de bank over onder andere de rente, voorwaarden en de duur van de aflossing. Meestal heeft een zo lang mogelijke looptijd de voorkeur, mede doordat je altijd tussentijds kunt aflossen.

Onno Karssen, praktijkadviseur, www.onnokarssenadvies.nl