Onze nieuwe praktijk is pas twee dagen geopend, en we beginnen de eerste week met een aantal pijnklachten en intakegesprekken. Eén van de patiënten die gepland staat, heeft een uitgebreide notitie in de agenda. Ze is bang haar hele bovenkaak te verliezen na een vakantie in Griekenland. Daar moest ze bij een spoedarts langs en kreeg ze antibiotica voorgeschreven vanwege wondroos in de mond. Een week na terugkomst in Nederland werd ze door haar eigen tandarts direct doorverwezen naar de kaakchirurg.
De patiënte die voor me zit, is duidelijk angstig, hoewel ze verder een keurige indruk maakt. Ze heeft al een afspraak bij de kaakchirurg, maar wilde haar verhaal toch graag kwijt. Ze vertelt dat het tandvlees in haar hele bovenkaak dik en gezwollen is, en dat ze meerdere pusbulten heeft. Hoewel de antibiotica enige verlichting bracht, zijn de klachten nooit helemaal verdwenen.
De angst om haar hele bovenkaak te verliezen overheerst. Na het doornemen van haar medische geschiedenis en het invullen van de vragenlijsten, ben ik benieuwd wat ik in haar mond zal aantreffen. Bij het onderzoek zie ik een redelijk goed onderhouden dentitie, met een aantal oudere kronen in de zijdelingse delen. Echter, zowel palatinaal in het eerste kwadrant als buccaal in het tweede kwadrant zie ik zwellingen en een fistel. We maken lichtfoto’s ter verduidelijking, röntgenfoto’s, en doen een pocketmeting. Op basis van deze gegevens kan ik uitleggen dat er in ieder geval twee elementen zijn met een periapicale ontsteking, waarvan één element parodontaal verzwakt is en eerder endodontisch behandeld. Dit element heeft een matige prognose, terwijl het andere element goed te behandelen lijkt.
Binnen een week is één endodontische behandeling gestart. Mevrouw wilde echter alsnog naar de kaakchirurg voor een apexresectie op het andere element, wetende dat de prognose slecht is.
Onwetendheid van de patiënte, in combinatie met een hoogstwaarschijnlijke taalbarrière en het bezoek aan een arts in plaats van een tandarts, heeft bij deze angstige patiënte geleid tot een horrorachtig toekomstscenario voor haar bovengebit.
Na twee weken zie ik haar terug voor een reguliere intake. De zwelling en de fistel zijn verdwenen, en de rust is wedergekeerd, zowel in haar mond als in haar hoofd.
Hoe zorgen we ervoor dat angstige patiënten beter geïnformeerd worden en niet onnodig in paniek raken?
Celina Klappers, Praktijkhouder-tandarts bij Wellestate tandartsen, IJsselstate tandartsen en Jungle tandartsen. @drs.celina_klappers