Een praktijk overnemen

Al jaren droom je van een eigen tandartspraktijk en het moment lijkt eindelijk aangebroken. Uiteraard ga je niet over één nacht ijs. Waar en hoe vind je een geschikte praktijk? Welke kosten zijn hieraan verbonden en welke andere zaken zijn hierbij relevant? Onno Karssen, die ondernemers adviseert bij de start en/of overname van een tandartspraktijk, vertelt hier meer over.

Je bent er klaar voor. Dit is het moment om je droom te verwezenlijken en een praktijk over te nemen. Maar waar moet je beginnen? Er zijn gespecialiseerde ‘praktijkmakelaars’, waar je een zoekopdracht kunt plaatsen, maar breng ook Dental depots op de hoogte van je zoekopdracht. Omdat veel praktijken eerst in de ‘stille verkoop’ staan, is het belangrijk om je oor te luister te leggen in je netwerk. Ook accountants en banken horen veel. Misschien weet iemand wat. Verder vind je aangeboden praktijken op diverse social media, maar ook op de websites van de ANT en KNMT.

Waardebepaling
Het eerste waar mensen vaak naar kijken is natuurlijk het kostenplaatje. Wat is de waarde van een praktijk en waaruit is die opgebouwd? Bij een tandartsenpraktijk is de waardebepaling meestal opgebouwd uit drie onderdelen:

  • Koop of huurpand
  • Roerende zaken en instrumenten
  • Goodwill

De waarde van een praktijk is feitelijk een optelsom van de activa en de waarde van de goodwill. Onder activa vallen het pand, de tandheelkundige apparatuur, overige inrichting van het pand (inclusief automatisering) en de voorraad gebruiksmaterialen plus kleingoed. Is het pand geen eigendom, dan moet je natuurlijk ook kijken naar eventuele huurconstructies.

Roerende zaken en instrumentarium
Meestal wordt voor de waardebepaling van de tandheelkundige apparatuur een Dental Depot of beëdigd taxateur ingeschakeld. Met een taxatie stellen zij de waarde vast. De overige inrichting van de praktijk wordt vastgesteld op basis van de boekwaarde of door vrije onderhandeling. Het is belangrijk om te weten welke onderdelen van de overige inrichting in de overdracht worden betrokken. Hierbij moet je denken aan vervoermiddelen en bijvoorbeeld kunstobjecten. De waarde van de gebruiksmiddelen wordt met een inventarisatie vastgesteld op de verkoopdatum, waarbij de actuele inkoopprijs wordt gehanteerd.

Goodwill
De goodwill van een praktijk, de (onzichtbare) meerwaarde, is wellicht de moeilijkste component. Waar je veel zaken zoals de voorraad exact kunt berekenen, ligt dit bij goodwill anders. Dan gaat het over groeimogelijkheden van de omzet, het patiëntenbestand, maar ook zaken als concurrentie, lokale omstandigheden en huidige eisen. Er worden verschillende methoden gebruikt om de waarde van de goodwill vast te stellen. De meest voorkomende methoden zijn:

  • Prijs per patiënt
  • Normaliseren van de praktijkcijfers
  • EBITDA (maatstaf voor de brutowinst minus aftrek van overheadkosten van een bedrijf)

Er komt heel wat bij kijken voor je je eigen praktijk kunt gaan runnen. Het is dan ook aan te raden om je bij te laten staan door een professional. Tenslotte is het één van de belangrijkste beslissingen in je leven.

Onno Karssen, Karssen Financieel. www.karssenfinancieel.nl en www.tandartsovername.nl.