IJsselstate Tandartsen

Praktijk: IJsselstate Tandartsen, Dieren
Werkzaamheden: Algemene praktijk met verwijsmogelijkheden voor implantologie, reconstructieve-, esthetische- en kindertandheelkunde
Tandarts-eigenaren: Celina Bekker-Klappers, Niels Bekker
Website: www.ijsselstate.nl, www.jungletandartsen.nl 
Architect: Bureau Kroner, Mark Graafland, Interior-id, Lianne Gaemers

IJsselstate Tandartsen is in 2007 begonnen als een vrije vestiging, waarbij tot 2013 meerdere lokale praktijken werden overgenomen. Vanwege de wens om uit te breiden met verschillende specialisaties is de praktijk in 2018 verhuisd naar de huidige locatie. Een voormalig postsorteercentrum in Dieren dat van binnen en buiten in zijn geheel is gestript om te voldoen aan de wensen van de praktijk.

Vraag van de opdrachtgever
“Het grote pand leende zich uitstekend voor de uitbreiding die we wensten,” geeft eigenaresse Celina Bekker-Klappers aan. “Een moderne, lichte tandartspraktijk met acht behandelkamers en een plezierige en rustgevende lounge/wachtkamer, waar mensen zich welkom voelen. Daarnaast wilden we ook een fijne en efficiënte werkomgeving creëren voor onze medewerkers met prettige looplijnen, voldoende spreekkamers, een chirurgische ruimte, een fotostudio en in alle behandelkamers de mogelijkheid voor het gebruik van een microscoop. Verder was het voor ons van belang dat de inrichting duurzaam zou zijn, en wensten wij een milieuvriendelijk ontwerp en een praktijkvoering die energie-neutraal is.”

Invulling architect
“De praktijkindeling moest bijdragen aan een efficiënte invulling van alle bedrijfsprocessen. Samen met de architect zijn we gekomen tot een indeling in vier zones, de zogenaamde ABCD-indeling. Achtereenvolgens zijn dat A) lounge, B) behandelkamers, C) sterilisatieruimte, D) backoffice/ kantoren/ kantine. Er is een duidelijke scheiding tussen ontvangst en behandeling van patiënten en de werkruimtes ‘achter de schermen’. Door in het ontwerp gebruik te maken van veel glas zijn er mooie, lichte ruimtes gecreëerd. In combinatie met onze interieurarchitect is het een prachtig project geworden. Een heerlijke werkplek in een ruim pand met fijne looplijnen. Naast de acht ruime behandelkamers is er veel ruimte voor rustig overleg met collega’s, of patiënten.”

Reacties
“Patiënten voelen zich welkom in onze praktijk. Ze worden door de centrale ligging van de receptie áltijd gezien en vriendelijk ontvangen. De lounge straalt rust uit en de patiënten vinden het fijn dat er veel groen, mos op de muren, en lichtinval is. Ze associëren de lounge niet direct met een bezoek aan de tandarts. Kinderen worden door de speelhoek in de lounge en de voor hen speciaal ingerichte behandelkamers enthousiast over hun bezoek aan de tandarts.”

Toekomst
“Het pand sluit goed aan bij de behoeften van de praktijk. Ruimte, mogelijkheid tot duurzame praktijkvoering en efficiënte werkomgeving. Daar is bij de aanschaf van het pand goed over nagedacht.”