Tandartspraktijk Claessens

Praktijk: Tandartspraktijk Claessens, Echt
Tandarts-eigenaren: Dorien Claessens-Schutte en Ferry Claessens
Website: www.tandartsclaessens.nl
Architect: Architectenbureau Buro/S Architects – ir. Saghar Wafae, ir. Mahyar Nikkhoy en ir. Faisal Samim.

Vraag van de opdrachtgever
De vraag was om een oud schoolgebouw uit de jaren 60 te transformeren in een moderne tandartsenpraktijk met zes behandelkamers. De basis van het gebouw moest intact blijven, maar qua isolatie, luchtventilatie en routing volledig worden aangepast aan de huidige tijd.

Specifieke wensen
“We wilden een ruime kantine en grote wachtkamer,” vertelt Ferry Claessens. “Zaken waar we nu in deze Corona tijd erg blij mee zijn. Daarbij moest de routing van patiënten en tandheelkundig personeel volledig gescheiden zijn. Maar wel alles transparant door middel van veel glas en daglicht. Net als in een sterrenrestaurant moest onze sterilisatie-keuken, achter glas, zichtbaar zijn zodat de patiënten goed kunnen zien dat het reinigen van instrumentarium een zorgvuldig stappenproces is. De sterilisatieassistent is zo ook meer betrokken bij de algemene gang van zaken.

Qua esthetiek moest het ook iets bijzonders worden. Een tijdloos en uniek design. Rustgevende kleuren en lijnen met aparte oplossingen qua verlichting en glas.”

Invulling architect
“Na vroegtijdig samen met de opdrachtgevers een PVE (programma van eisen) te hebben opgesteld is er een studie gestart naar de mogelijkheden van het gebouw,” geeft architect Saghar Wafae aan. “Binnen de kaders van het bestaande gebouw is met zo min mogelijk constructie wijzigingen een ontwerp gemaakt dat invulling geeft aan alle wensen van de opdrachtgevers. Eén van de belangrijkste uitdagingen bij dit ontwerp was het creëren van een balans tussen aan de ene kant transparantie, maximale lichttoetreding en uitzicht en aan de andere kant privacy waarborging van de patiënten.

De voormalige klaslokalen, waar zich de huidige behandelkamers bevinden, zijn aan de voorzijde opengebroken om daglichttoetreding naar binnen mogelijk te maken. De bestaande gang van het schoolgebouw naar de klaslokalen is gehandhaafd en er is een tweede gang aan de achterzijde van de lokalen gerealiseerd voor de behandelaars. Deze gang is tevens verbonden met alle andere functies die alleen voor de behandelaars toegankelijk moeten zijn zoals de sterilisatieruimte,  personeelsruimte, kleedruimtes, backoffice en receptiebalie.

Bij binnenkomst heeft de bezoeker zicht op de langgerekte receptiebalie van essenhout die in de ontvangstruimte tegenover de hoofdingang is gesitueerd. Vanuit de ontvangstruimte is er ook een directe visuele relatie met de patiëntengang. Deze gang zorgt voor een overzichtelijke ontsluiting van alle behandelkamers.”

Reacties
Ferry Claessens: “De patiënten zijn zeer aangenaam verrast. Ze vinden het allemaal heel mooi geworden en noemen met name de ruimte, het licht en het aparte design. Allemaal complimenten die we graag in ontvangst nemen. Een behoorlijk aantal patiënten hebben hier als kind nog op school gezeten. Vooral op onze open dag kwamen er dan ook velen kijken en vielen van de ene in de andere verbazing over hoe zo’n oude school getransformeerd kon worden in een frisse, moderne praktijk. Hun mond viel bijna open.”