Ik stel me vandaag kletsbaar op!

Het is 06.30 uur. Mijn supersonische alarmklok laat het gekwaak van kikkers en wat oerwoudachtige geluiden horen…. Nog één keertje snoozen dan…! Het begin van een FIJNE dag is begonnen. Kids naar school en mama naar de praktijk.

Vrolijk en vol energie kom ik de praktijk inlopen. Mijn lieve collega’s begroet ik altijd vriendelijk en als de agenda het toelaat, even een korte babbel over de kids, was het een gezellig etentje, leuke date gehad? Ik maak tussendoor mijn cappuccino en vervolgens loop ik naar mijn kantoor. Dit soort korte ‘kwebbelmomentjes’ vind ik in mijn werk erg belangrijk, “happy people, work happy!” Plus de FIJNE glimlach van het team maakt een bezoekje aan de tandarts een stuk gezelliger.

Eenmaal achter mijn ergonomische bureau, waarvan ik nog steeds niet alle knopjes begrijp, probeer ik vandaag maar eens ‘staand’ te starten. Nog steeds even wennen, want in het begin leek het alsof ik aan de bar stond in de kroeg. Back to bussiness!

De dag is begonnen, je zult het vast herkennen: 33 e-mails (gisteren had ik toch alles weggewerkt?),
vakatie-aanvragen, planning voor volgende week, re-
integratie gesprek, assistente die in quarantaine zit. Oh ja, er werd ook geroepen dat we lekkage hebben aan het dak en de andere tandarts wil graag nog wat bespreken over het KEW-dossier. Welkom in de wereld van de praktijkmanagers!

Het klinkt mega cliché, maar een leukere baan kan ik me echt niet voorstellen! Heerlijk al die actie, hectiek en het snelle schakelen. Soms zit het tegen, maar gelukkig vaak ook mee. En weet je? Wees vooral niet bang om fouten te maken. Hier leer je van! Soms zul je zien dat je een verkeerde inschatting hebt gemaakt. Ik hoop dat jij dan net als ik, twee
hele leuke praktijkeigenaren hebt, die je de ruimte geven om het zelf op te lossen. Samen zijn wij sterk. Help! Ik klink nu bijna als een coach van een voetbalteam. Maar eigenlijk is het wel zo. Een goede samenwerking begint met duidelijke en heldere communicatie. Zodra jij en de praktijkeigenaar samen op 1 lijn zitten, zul je merken dat je dit ook uitstraalt. Als jullie als ‘leiders’ van jullie team samen dezelfde doelen voor ogen hebben, zal je zien dat dit veel rust creëert binnen je team. Rust & Balans in deze bizarre tijden is waar we allemaal naar op zoek zijn!

Renate Faulhaber is praktijkmanager bij De Fijne Tandartsen in Barneveld & mamavan drie tienerdochters en een dochtertje van 8.