Nieuw wetenschappelijk bewijs over CPC

Uit in vitro-onderzoek blijkt dat mondspoelingen met CPC de besmettelijkheid van het herpes simplex-virus type 1 verminderen

• Een onderzoek uitgevoerd door IrsiCaixa AIDS Research Institute en Dentaid Research Center bevestigt de antiseptische en antivirale werkzaamheid van Cetylpyridinium Chloride (CPC).
• Het gebruik van een mondspoelmiddel dat CPC bevat, zou een veilige, gemakkelijke en kosteneffectieve aanvullende maatregel kunnen zijn om de besmettelijkheid en overdrachtscapaciteit van bepaalde virussen te beperken.
• Het herpes simplex-virus type 1 (HSV-1) infecteert 67% van de wereldbevolking onder de 50 jaar en is de oorzaak van koortsblaasjes, een zeer besmettelijke infectie.

Barcelona, 9 oktober 2023 Een in vitro-onderzoek uitgevoerd door het IrsiCaixa AIDS Research Institute en het Dentaid Research Center heeft aangetoond dat het gebruik van een mondspoelmiddel dat Cetylpyridinium Chloride (CPC) bevat, in celculturen infectie met het herpes simplex-virus type 1 (HSV-1) kan verminderen. CPC speelt daarom een belangrijke rol als geneesmiddel tegen dit virus, naast dat het effectief is als oraal antisepticum. Het onderzoeki, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Viruses, bevestigt opnieuw de werkzaamheid van CPC om de besmettelijkheid van bepaalde virussen tot 100 keer te verminderen. In eerdereii in vitro– en in vivo-onderzoeken was de effectiviteit van de stof tegen virussen zoals influenza of SARS-CoV-2 al aangetoond. 

De mondholte is bijzonder gevoelig voor virale infecties, omdat deze voor talrijke ziekteverwekkers de belangrijkste toegangspoort is om ons lichaam binnen te dringen. “De in dit onderzoek uitgevoerde in vitro-experimenten suggereren dat een mondspoelmiddel met CPC, effectief zou kunnen zijn voor het bestrijden van virussen die orale infecties veroorzaken, zoals het herpes simplex-virus (HSV-1)”, onderstreept Manuel Bañó, biochemisch onderzoeker in het Dentaid Onderzoekscentrum. 

 Voor dit onderzoek voegde het onderzoeksteam mondspoelmiddel met CPC toe aan een herpesviruscultuur. Twee minuten later – overeenkomend met de duur van het spoelen – werd CPC uit de viruscultuur verwijderd en werden de virussen in contact gebracht met een celcultuur. “We hebben geprobeerd een mondspoelsituatie te simuleren, maar dan in het laboratorium. We hebben vastgesteld dat virussen die in contact zijn geweest met CPC, hun vermogen verliezen om gekweekte menselijke cellen te infecteren. Als we hetzelfde experiment uitvoeren maar dan zonder de toevoeging van CPC, blijft het virus de cellen infecteren”, vertelt Ester Ballana-Guix, hoofdonderzoeker van IrsiCaixa. 

Meer specifiek werd het onderzoek uitgevoerd met twee mondspoeloplossingen, één voor de dagelijkse verzorging met een concentratie van 0,07% CPC, en een andere met een concentratie van 0,05% CPC voor tijdelijk gebruik bij de aanvullende behandeling van parodontale en peri-implantaire ziekten. Voor beide concentraties werd bevestigd dat dit bestanddeel in staat is de besmettelijkheid van het herpesvirus te verminderen, vergelijkbaar met hetgeen werd aangetoond voor het COVID-19-virus.

Hoewel klinische onderzoeken nodig zijn om de beschermende rol van CPC bij mensen te beoordelen, weten we dat het beperken van de virale belasting (de hoeveelheid virussen) in de mondholte belangrijk is, niet alleen om herinfectie te beheersen en complicaties te voorkomen in gevallen van ernstige infectie, maar ook om de orale overdracht van virussen te verminderen”, zegt Ballana. 

Om al deze redenen zou spoelen met een mondspoelmiddel dat dit bestanddeel bevat een gemakkelijke, betaalbare en veilige aanvullende hulpbron kunnen zijn om de besmettelijkheid van veel voorkomende virussen zoals herpes te verminderen. 

Dit onderzoek werd uitgevoerd door de afdeling microbiologie van het Dentaid Research Center, een mondiale benchmark voor mondgezondheidsonderzoek gericht op het genereren van wetenschappelijke kennis en de toepassing ervan bij de ontwikkeling van innovatieve producten. Het Dentaid Research Center doet veel diepgaand onderzoek gericht om de verbetering van de mondgezondheid en de relatie die mondgezondheid heeft met de algemene gezondheid, en publiceert daar regelmatig over. 

Herpes simplex-virus type 1
Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)iii hebben naar schatting 3,7 miljard mensen onder de 50 jaar wereldwijd een HSV-1-infectie. Het is een virus dat zich voornamelijk via oraal contact verspreidt en infecties veroorzaakt dat zich uit in koortsblaasjes en wondjes in de mond en aangrenzende gebieden. De meeste mensen die ermee besmet zijn, hebben geen of milde symptomen, wat betekent dat ze het virus zonder dat ze het merken op anderen kunnen overdragen.