Zijn al die fotografiegadgets echt nodig?

In de wereld van esthetische tandheelkunde lijkt het aanbod van gadgets voor het maken van prachtige foto’s eindeloos. Maar zijn al die technologische snufjes werkelijk noodzakelijk? Naast het leveren van mooi werk is het documenteren ervan voor velen van essentieel belang. Hieronder bespreek ik enkele gadgets die ik gebruik voor esthetische tandheelkunde.

Wat heb je nodig om mooie foto’s te maken? Een camera binnen handbereik! Het hebben van je eigen camera is onmisbaar. Niets is zo frustrerend als wachten op een camera, het controleren van instellingen of het constateren van een lege batterij.

Op dit moment maak ik gebruik van twee systeemcamera’s. Een fullframe camera met een 100mm macrolens, uitgerust met een twinflitser en softboxen, voor zowel extra-orale als intra-orale anterior foto’s. Daarnaast een lichtere crop camera met een 60mm macrolens, gekoppeld aan een ringflitser met flashkap diffuser voor intra-orale en posterior fotografie. Het voordeel van twee opstellingen is de efficiëntie; snel wisselen zonder instellingen aan te passen.

Softboxen en diffusers verminderen de harde flits op tanden en weke delen. Wil je meer weten over het upgraden van je huidige set met softboxen en diffusers, neem dan een kijkje in het magazine ‘Daan & Celina Dentale Fotografie’.

Voor profielfoto’s met zacht licht is studiolicht essentieel. Sommige collega’s aarzelen over het opzetten van een fotostudio vanwege de kosten en de ruimte. Echter, studiofoto’s leveren een onmiskenbaar esthetisch resultaat op. Met een redelijke investering in studioflitsers en een trigger kun je al aan de slag.

Hoewel software niet traditioneel als gadget wordt beschouwd, is Smilecloud een waardevolle toevoeging aan mijn praktijk. Deze online digital smile design simulator maakt gebruik van AI om suggesties te geven voor elementvormen op basis van geüploade foto’s, rekening houdend met gezichtskenmerken. Dit resulteert in snelle en overtuigende DSD’s die de kans op de acceptatie van het behandelplan verhogen.

Maar zijn al deze gadgets werkelijk noodzakelijk? Nee, je kunt ook prima met minder. Echter, de voordelen zijn significant: prachtige foto’s en verhoogd werkplezier.

Welke gadgets gebruik jij voor dentale fotografie?

Celina Klappers, Praktijkhouder-tandarts bij Wellestate tandartsen, IJsselstate tandartsen en Jungle tandartsen