Ortho aan de Zaan

Praktijk: Ortho aan de Zaan, Zaandam
Website: www.orthoaandezaan.nl
Architect: Architectenbureau Buro/S Architects – ir. Saghar Wafae, ir. Mahyar Nikkhoy en ir. Faisal Samim.

Vraag van de opdrachtgever
“We wilden in de oude koek- en chocoladefabriek van Verkade graag een mooie, moderne orthodontiepraktijk neerzetten, waarbij de strakheid van het ontwerp van BuroS gecombineerd werd met de charme van het oude pand. En dat is gelukt,” vertelt de eigenaar van de praktijk.

Specifieke wensen
“Onze wensen werden gecombineerd met de eisen die een oud, monumentaal pand met zich meebrengt. Daarom mochten we aan het aangezicht van het pand aan de buitenzijde niets veranderen. De ramen moesten dan ook intact blijven. We wilden zelf graag de metalen raampjes terugzien binnen in de praktijk. Maar zo waren er meer details te noemen die we een plek wilden geven. Naast dat het een mooie praktijk moest worden, moest de logistiek kloppen. Daarom is er ook goed nagedacht over de routing. Van de looprichting van de patiënten, de plek van de alginaatmixer, de looproute voor vuil en schoon instrumentarium, de inrichting van de sterilisatie, de indeling van de stoelen, hoeveel stopcontacten er moeten komen in de sterilisatie tot het materiaal van de werkbladen. Maar ook de warme en huiselijke sfeer die we wilden uitstralen voor het publiek in de wachtkamer.”

Invulling architect
“In het proces van ontwerp en bouw is er steeds gezocht naar een combinatie van onze wensen en de smaak en stijl van de architect. Dit is gedurende de gehele bouw een prettig proces geweest.”

 Architect Saghar Wafae: “Het ontwerp van de orthodontiepraktijk is vormgegeven als een onafhankelijke structuur binnen het bestaande volume. Het bestaande monumentale gebouw is vrijwel volledig intact gehouden.

Het bijzondere en herkenbare karakter van de Verkade fabriek hebben wij zoveel mogelijk geprobeerd te accentueren door het nieuwe interieur te materialiseren met contrasterende materialen. Moderne materialen naast de oude karakteristieke materialen zoals baksteen, originele gele tegels op de wanden en het houten balkenplafond. Op deze manier wordt er aandacht gevestigd op de geschiedenis van deze plek.

De ruimte in de praktijk is geordend door middel van een centrale kern met de facilitaire functies. Rondom deze kern zijn de behandelzones en alle overige functies georganiseerd. De kern heeft een afwijkende kleur (Zaans groen) en is vanuit alle overige ruimtes zichtbaar. Dit zorgt voor overzicht en oriëntatie binnen de praktijk.”

Reacties
“De reacties zijn lovend,” geeft de eigenaar aan. “Patiënten zijn aangenaam verrast. Ze verwachten niet dat er zo’n mooie en moderne praktijk in de oude Verkadefabriek zit. Op dit moment genieten vooral de patiënten zelf. Ouders wachten in de zeer ruime hal voor de praktijk. De ruime opzet van de praktijk komt in deze vervelende pandemie goed van pas.”