Orthodontie Museumplein

Praktijk: Orthodontie Museumplein

Website: www.orthodontiemuseumplein.nl

Architect: Architectenbureau Buro/S Architects – ir. Saghar Wafae

Vraag van de opdrachtgever
Tandarts voor orthodontie Lotte Meereboer past in haar praktijk de modernste technieken toe en wilde dat ook uitstralen in het ontwerp van het gebouw waar ze is gevestigd aan de Teniersstraat in Amsterdam. Een straat met een lange geschiedenis en prachtige monumentale panden. In het pand zat voor de verbouwing een kantoor en de ruimte was opgedeeld door middel van lichte scheidingswanden. “Dat hokjesgevoel wilde ik absoluut niet,” geeft Lotte aan. Het moest een driekamer praktijk worden met een sfeervolle en prettige uitstraling die past bij de moderne en hoogwaardige kliniek die we zijn. Met dat verzoek ben ik naar de architect gestapt.”

Invulling architect
“Bij het ontwerp hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk de bestaande hoofdstructuur van het pand te behouden en zo min mogelijk constructieve wijzigingen aan te brengen,” vertelt architect Saghar.

“In het midden van de bestaande ruimte hebben we een ‘ruimte-organiserend’ volume toegevoegd. In dit volume zijn de kasten van de receptiebalie, een behandelkamer en de sterilisatieruimte ondergebracht. Dit volume bepaalt ook de routing binnen de praktijk. Ondanks de kleinschaligheid van de praktijk is er een duidelijke scheiding van personeels- en patiëntenroute.

De linkerwand van de patiëntenroute is volledig afgewerkt met messing. Dit is een verwijzing naar het bestaande monumentale pand en tegelijkertijd een natuurlijke bewegwijzering voor de patiënten richting de behandelkamers en consultruimte.”

Lotte: “Door vooraf 3D-beelden en een kleurenschema te presenteren zijn we samen tot een bijzonder mooi ontwerp gekomen. Met een mix van basiselementen, toepassing van bijzondere eyecatchers en een goede routing, ondanks het kleine oppervlak, is de praktijk een bijzonder fijne werkplek geworden.”

Reacties
“De patiënten zijn bij het eerste bezoek soms wat onwennig, de entree overtreft hun verwachtingen lijkt het. Maar eenmaal onder orthodontische behandeling en de daarbij regelmatige bezoeken ontdekt men dat we uiterst nuchtere harde werkers zijn, de service hoog in het vaandel hebben staan en de patiënt op de eerste plaats zetten.”