Tandartspraktijk ’t Pakhuis

Praktijk: Tandartspraktijk ’t Pakhuis, Hoorn
Medewerkers: 4 tandartsen, 1 tandarts-implantologie, 2 mondhygiënisten, 2 preventie-assistenten, 1 paropreventie-assistent,  6 assistenten, 1 praktijkmanager
Website: www.tandartshoorn.nl

Er zijn maar weinig tandartspraktijken die kunnen zeggen dat ze zijn gevestigd in een pand uit 1606. Voor tandarts­praktijk ’t Pakhuis in Hoorn geldt dat wel. Zij zit op de begane grond van een eeuwenoud VOC-pakhuis. Tandarts en praktijkeigenaar Ineke Wagendrever gaat er elke dag met plezier aan het werk en vertelt wat meer over de historie van het pand.

VOC
“Het pand kent een lange geschiedenis. Het werd zoals gezegd al in 1606 door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gebouwd. De onderneming dreef handel met verschillende Aziatische landen en verhandelde de meest uiteenlopende producten, zoals specerijen, textiel, koffie en porselein. Bij terugkomst moest die waar natuurlijk worden opgeslagen. Zo is ’t Pakhuis ontstaan.”

Diverse bewoners
“Het oude VOC-gebouw heeft in de afgelopen 400 jaar verschillende bewoners geherbergd. Zo hebben er onder andere soldaten, een consultatiebureau, gemeentelijke instellingen, een bibliotheek, groentewinkel en diverse stichtingen in gezeten. Al die verschillende gebruikers zorgden ervoor dat het pakhuis door de jaren heen vaak is verbouwd. De enige onderdelen die nog authentiek zijn, zijn de houten kapconstructie en de balklagen. In de jaren 60 raakte het pand in verval en het duurde nog tot na de milleniumwisseling voordat er grootschalig werd gerestaureerd. Die restauratie was in handen van Stichting Stadsherstel Hoorn die samen met architectenbureau TPHAG aan het project begon. Na de restauratie trok ACTA in het gebouw en heeft het vijf jaar dienstgedaan als dependance van de opleiding in Amsterdam waar patiënten werden behandeld.”

Tandartspraktijk
“ACTA vertrok in 2011 naar de Zuidas en dat was het moment dat wij het hebben overgenomen. Samen met een collega had ik een dorpspraktijk in Schellinkhout en we wilden uitbreiden. Toen dit unieke pand in de historische binnenstad vrijkwam hoefde ik geen moment na te denken. Het is zo’n mooie plek om te werken! En bijna alle tandheelkundige zaken waren al aanwezig. De sterilisatie was nog vrijwel nieuw. Dat maakte ook dat we er zonder noemenswaardige verbouwing snel in konden.”

Dorpsgevoel
“We zijn begonnen met twee behandelkamers, maar vanwege de groeiende vraag hebben we in 2011 uitgebreid naar vier kamers en twee jaar geleden is er nog een kamer bijgekomen. We konden uitbreiden omdat de kamers voorheen vrij groot waren. Toch willen we niet verder groeien, omdat we persoonlijk contact heel belangrijk vinden. Wat dat betreft willen we het gevoel van een kleine dorpspraktijk behouden. We weten wie we behandelen, kennen onze patiënten en dat voelen zij ook zo. Dat komt wellicht ook omdat we heel weinig verloop hebben hier in de praktijk. De meeste medewerkers werken hier al heel lang.”